Friday, June 29, 2007 1:03 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
.:A.K.A.S.I.A - Manja Lara:.

..Sinopsis..
Everyone who knows the young Manja loves her. Her beautiful spirit and sweet disposition make up for her less-than-perfect physical appearance. Food is the salve that soothes her empty heart and nurtures her through the pain of having been exiled into boarding school at an early age. Just when fate seems about to smile on her, tragedy takes her mother’s life and Manja is forced to live under the hateful grip of her Uncle’s menacing wife, Sahara who endeavors to rob her of her inheritance.

Have you watch Manja Lara? since first epis0de aku ikut telen0vela ni..
aku rase cam tak nak miss le..Every day if aku kat cc aku sure sut d0wn my pc at 5.45 or 6.00pm b'coz semate² nk watch the Manja Lara story..nnt tak de la smpai kat umah late, x p0n biarle smpai umah tepat² kol 6.30pm..huhuhu =)if rase da late cket je, aku suh nana bwk m0t0 lelaju cket ;p.. janji dpt watch st0ry Manja Lara n dpt m'ikuti jlcritenya...aku, nana, ngan mak stay duduk kat dpan tv tuh..walaupn kdng² jln critenye agk sl0w..biase latu, ni sure kes nk lambat²kn st0ry n manyakkn epis0de ^_*.. da name pn telen0vela..ala..mcm cite² mexic0 tuh..t0l x?

if sape² yg x pnh watched telen0vela Manja Lara nih..better you try watch it at least once sure k0rang nk tg0k lg punye.. x rugi layan telen0vela l0cal kite nih..sape lg yg nk supp0rt if bkn kite..n ade gak cket² m0ral value dlm telen0vela nih..

hurmm..dr segi actor dan actressnye blh la..very suitable gak..
Especially watak utamanye Emilda R0smila as Manja,Abby as aunt zaza..watak die klak0 n gedikz cket..hehehe..lg ade Jehan as Eskandar, Jue as Ari,Sheila as Sahara die ni plak, if bwk watak jahat mmg jd..dgn memek muke die..fuhh xleh nk d nafikan.. Faizal as Faryzal, s'org detektif p0lis..Mustapha Kamal as J0han, Ashraff as Adam,Raja Farah as Kiki dan actress baru Ayu Rhauhdah as Farah..ni aku nk cite cket la b0ut Ayu ni..dlm telen0vela ni, nmpak c0mey n ayu sgt..rupenye luar dr set lak0nan..masya ALLAH, t'kezut gak aku tg0k care die dress-up..laen sgt ngan dlm st0ry ni..n byk lg le..

K lew..ade sape² yg b'minat nk share ngan aku..sile²la c0mment ek..
hurmm agk²nye nnt Manja kurus x? n b'cinta ngan sape?Jgn lupe luangkn mse tuk tg0k Manja Lara..

Reactions: 

Wednesday, June 27, 2007 3:08 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n

.: eifa tunaikan janji :.



haja.. aien.. me.. eifa..

hurmm dlu² eifa ade jnji ngan aku, nana & aien nk blnje mkn.. but die kate kene tggu die ade rezeki lbih cket.. he³ el0k² je... last day jmpe, last calss, last sem, last in c0llege.. eifa said nk blanje.. amin...finallly, blnje gak die ek.. ingtkn da lupe kat jnji tuh.. huk..huk.. =) past je abeh present tghari tu, k0nonnye da nk g lunch terus kat kepsi.. tp..cian gr0up eifa, eja n nieda.. presentati0n die0rg kne reject.. s0 kene bt smula..rep0rt nye.. then, we all change plak plan nk g mkn ptg.. before that, eifa ade tnye aku nk g mkn kat BALQIS or kat KFC.. pastu aja plak yg jwbkn nk g mkn kat kepsi.. s0 eifa ikut je la.. hehehe ;) sebaik kat mt ni ade kfc je.. if ade mc' d, sure g mc'd je kn? huhuhu =) smentara nk tuggu eifa dtg.. kite0rg pn d0k le kat cc.. lyn myspace, ym, friendster n mcm² le.. dlm k0l 5 camtu.. eifa k0l aien, suh kite0rg grak g kfc.. aku, aien, nana, haja n aifa uikss sumenye aritu pkai bju kurung c0lour purple plak tu.. kcuali nana..die je pkai sluar.. hehe..die jd chip kte0rg.. eifa g 0rder..kite0rg just tggu je.. n tlg bwk.. we all mkn kat tngkat atas.. besh cket.. hehehe.. sblum mkn.. eifa bace d0a first.. lastly..thx a l0t kat aifa c0z tunaikn janji n blnje we all mkn.. if ade rzeki lebih.. blnje la lg.. he³
mem0ry 19.06.2007
akn tetap di ingatan...


Reactions: 

2:06 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
.: presentati0n day :.

ari ni 19.06.2007,
tuesday..
bgun tid0, mandi, s0lat dn trus siap²
c0z tkut late nk g k0lej,
maklumle t0day kn presentati0n operating system,
x nk la late smpai..k0non ;p
sebl0m kuar umah..
dapat plak msg dr aja..
die suh belikan nsi lemak untuk die..
n belikan l0ntong untuk aien..
uikss.. mane plak aku nk cari l0ntong..
nasi lemak mayb ade la k0t..sng cket ;p
c0z kat area umah aku ni bknnye ade kedai yg jual brkfast,
just ade gerai kat tepi² jln je..
r0ti canai manyak le ;p
hurmm but aku still tnye lg if ade jual ke l0nt0ng ari tu..
x de rzeki aien nk mkn l0ntong kot..
x de la aku beli, just blikn nsi lemak je utuk die0rg..
s0wy ye aien =)

then, aku pn sggh le kat umah swa di0rg,
singgh send brkfast ngan amek rep0rt yg kite0rg da bt0lkan.
nk print semule..
jam plak da tunnjukn k0l 9.40 pg..
uikss smpat ke x smpat nk smpai kat dewan
dalam k0l 10 nih?
aku pn suh nana bwak laju cket..
hurmm ingtkn nk print kat cc ceria,
tp..time aku lalu tu cc die still cl0se lg..
tpkse la g jgk cc aku tu..
bknnye ape, leceh cket nk angkat pintu lg..
fuuhhhh...!! berat tuh ;p he³
redha je la..
da siap print, aku pn g le k0lej..
smpai k0lej, tg0k aja, aien ngan r0ket still ade kat cafe lg..
aku pn nk g le kat die0rg pas park m0to..
tibe² t'dgr plak suara eja..
die suh msuk kat dewan cpt,
c0z presentati0n da nk start..
aku pn g le pnggil di0rg yg ade kat cafe tuh..

msuk je dewan,
aku tg0k gr0up hafizudin, nazrullah n kety
da ade kat depan..
tp kety x de, x dtg..
dgr cite ayh die meninggal..
( AL - FATIHAH dan TAKZIAH )
aku ingtkn hafiz ngan naz da sdh bt presentatiti0n..
upenye bl0m lg..
c0z x bsedia..hurmmm ;(

then, cik izzah suh le group sape yg volunteer
tuk present kat depan..
aku n the gang pn, pe lg..
volunteer la..nge..ngehh..
uikss cuak t0l.. b+ plak ngan sejuk
dlm dewan tuh..
aku le yg bt ucapn 0pening tuk gr0up aku tuh..
then skali gus, trus je memperkenalkan Wind0ws XP tu..
kite0rg 3 org bg² kn ape yg kite0rg nk bace..
barule adil n dpt sh0w teamw0rk kite0rg..
t0l x? name pn presentation by gr0up..

abeh je bace kat slide yg kte0rg present tuh..
lecture pn mule la nk menanye..
00opss..lupe plak nk introduce lecture yg judges kiteorg..
my os lecture cik nurul izzah n cik izzah ade invite pn. mas skali..
mulenye nk invite cik midah, c0z cik midah tu ngaj0 os gak..
mm ats sbb² yg x pat d elakkan,
s0 pn. mas la yg take over ;)

hurmm antara s0klan yg dieorg tnye..
pe tu :
plug n play?
paging?
virtual mem0ry?
nk setting intial size?
RAM? Hard disk?
NTFS, FAT32, FAT16..

camne nk create account gune wind0ws XP..
macam² le..
tp tu je yg aku ingt la..

fuhhh... payah t0l nk jwbnye..
but, bkn nk bangga diri or blagak la..
m0st of the questi0ns, we all leh answer n handle..
alhamdullilah..
suke sgt..byangkn we all nye gr0up pling lame
present kat depan tuh n byk questi0n yg kit0rg kne jwb..
hmpir 1 h0ur gak le ;p
finally, abeh jugak s0klan dr lecture..
ending gak present aku..

lastly..aku n my group da bt yg the best tuk present aritu..
maaf ckp tuk sume yg present operating system tuk my class..
i see..i l0ok..i saw..i tengok..i lihat..i pandang.. ;p
dlm manyak² gr0up tuh..( 6 gr0up )
my gr0up ( yatie, aien & haja )
le yg bt yg terbaik ;p
jgn jeles..he³
if x caye..tnye la ngan cik izzah ;p
huhuhuhu ^_*








Reactions: 

Sunday, June 24, 2007 2:23 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 1 Impressi0n
.:just write:.

"andai cinta sebuah pengorbanan,
mengapa pengorbanan itu bukan noktah sebuah cinta?
andai derita hanya sebuah cinta,
mengapa cinta itu semakin sukar dimiliki?
cinta umpama kaca kristal, indah di penglihatan, derita di perasaan..."


"betul ke??

.............................................................................................................................................

"Love its beautiful..
but kita yg membuatkan cinta itu bosan kerna sikap dan juga sifat seseorang itu"




"L0ve mmg beautiful..
if kite pandai menilai dimane letaknye erti sebenar cinta
tanpa membuat sese0rg itu b0san dengan cintanya..
dan pandai m'gawal sikap yg b'fikir tentang keburukan cinta.."

Reactions: 

12:47 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
.:k.e.s.a.h.n.y.e:.

fuhhh, dah lame rupanya akue tak update blog nie.. patutle cam berhabuk jer.hehehe =) t0day dapat jugak aku update shahbabe blog nih..dua tiga minggu lately nie busy sesangat.. Final exam dah abeh, alhamdullilah. skang nih takder buat pape, tunggu result kluar dlm 2 or 3 week lg. i h0pe tak sangkut ane² subject yg aku amek hari tue.. fuhh lege rasenye bile kuar dr dwn exam aritu..finally kuar jgk ayat ni "Last class... last exam... last paper... last semester... Goodbye KKAG...!!
Hipp..hipp..hooray...!!!!!!

tp past je abeh exam this m0nday aritu, ade lg task yg l0m settle tuk aku sem 4..tasknye ialah presentati0n..aku gr0up ngan aien n haja..ari senin pas abeh exam trus g cc c0z nk siapkn pr0ject final operating system..
my gr0up bt study case b0ut Windows XP..hurmm mmg pnt gile..bayangkn sume inf0rmation b0ut Windows XP yg kte0rg dpt in english..but my l0vely lecture cik izzah plak nk in malay...fuhhhh..b+ lg 1 task nk translatekn in malay..

redha n must d0 it gak wlau ape pn tjd..bermula le kerja² utk siapkn prject 0S nih..
msing² dgn task msing²..dlm 3 lbih nk print le rep0rt yg tlh kit0rg cri tuh..
dugaan t0l..printer kat cc plak bt hal..hurmm f0nt leh kuar but picture² plak x kuar..last time tuk anta rep0rt plak k0l 4.30 ptg..nmpknye kne g le plak print kat cc laen..aku n aja p0n g le kat cc ceria..alhamdullilah everything is w0key..at the time, smpat lg sinngah jap kat kdai cucur udng al0r gajah..pe lg nk blikn cik nana tu s0me fo0d tuk d mkn.. lap0 katenye..padahal pg tuh da mkn nsi lmak..hehehe..aku fhm..biasela tuh mkin mmbesau, mkin b+ le sleranye,n c0z bli cucur udng tu tuk aien ngan haja gak..c0z sian kat die0rg x mkn lg..pling cian kat aien le, da x larat sgt daa..

then, aku ngan haja g hntar rep0rt tu kat k0lej..resultnye..xcukup lg..cik izzah say..kene + lg cket c0z cket sgt..n + bape² sub t0pic tuk Windows XP..pastu cik izzah bg pinjam buku die tuk kmi bt rujukan..
n t0mmorrow kne hntar rep0rt yg c0mplete bef0re presentati0n d lakukn..
kte0rg ni p0n g le smule kat cc rabbit aku tuh..kat rabbit le blh dkatekn time aku d abehkn..n leh dkatekn amt bjase gak le..hehehe.. tmpat bt assgment n anything..kite0rg pn mulekn cri bhn tuk pr0ject final tuh..n tuk + dlm rep0rt n p0wer p0int =)

task b'akhir dlm k0l 6 lbh cket k0t..tu pn x siap lg, c0z x abeh masuk lg inf0rmati0n dlm p0wer p0int..we all s0 tired this day..b+ dgn perut yg mkin lap0..aku t'pkse msg my mum n inf0rm yg aku late cket blik..c0z nk siapkn pr0ject tu..nnt if blik late after maghrib sure kene marah, baik infr0m utk elakkn kene marah..hehehe
kite0rg sume p0n g mkn jap kat BALQIS..( p0rt biase tempat kite0rg slalu mkn )aien, haja, nana n aku..c0z lap0 sgt..but aku plak time tu x selera sgt nk mkn..just mnum ice blended je..n share cket nsi greng aym kunyit ngan nana..fav. kmi tuh..
aritu aien yg blnje mkn..bile nk byr blik kat die, di lari..iskk..saje je..
then, aku p0n blik..n prepare tuk present es0knye..

nk tau kesah ari prerentati0n? tggu ek..

Reactions: 

Sunday, June 10, 2007 1:38 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
.: Perempuan : 1 Hari 1 Rasa :.


Day 1 : Bahagia…
Day 2 : Tenang…
Day 3 : Bosan…
Day 4 : Risau…
Day 5 : Curiga…
Day 6 : Keliru…
Day 7 : Celaru…
Day 8 : Takut…
Day 9 : Rindu…
Day 10 : Sayang… pergh!

* Tapi sbnarnya baru 5 hari, camner plak bleh jadik 10 hari nie...? - adeh
sbnarnye, mende nih aku amek kat bl0g owg laen,
then aku rse cam minat lak nk c0py n paste kat blog aku..

what d0 u think b0ut artikel ni? ---> Perempuan 1 hari 1 rasa??
sile berikn ur 0pini0n b0ut that..

Reactions: 

12:58 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
.: t0m0rr0w :.

esok aku dah start final exam tuk te0ri aku plaks..

i wonder what's going to happen 2morrow..?

adekah aku dpt jwb nnt dlm paper exam aku tu?

first subject es0k..x silap aku b0ut multimedia..

hurmm n0think t0 say le mcmne s0k..

sbnarnye aku ngah tensi0n nih.... x tau nape??

dlm tensi0n² nih..ku iktkn je jari jemari aku nk write pe kat bl0g ni..

b+ lak s ngan perut aku yg ngah lap0 nih..

nk g mkn, mls plaks..

fuhhh..daa le..x tau nk merepek pe lg..

ntah² k0rang pn da x larat nk bce pe yg aku write ni..


Reactions: 

12:11 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
.:n0think t0 d0 t0day:.

n0w nie aku kat cc,
cam biase la,
cc ane lagik if bkn rabbitnet..hehe
tmpat aku part time n cari p0cket m0ney..
n n0w ni gak aku tengah takder keje nak buat,
so akue surf jer lah ane² sites yang aku think best..
firstly sure le aku neng0k mespes aku n friendster..
ane le tau ade c0mment² fr0m kengkwn ke?
if aku rjin n b'rada in gud m0od..
b'nsib baik le mmber mespes aku tuh..
then, sambil2 tue aku post jer le ape²
yg aku rase aku nk post dlm blog aku nih,
walaupun saat nih aku tak tau nk criter pe ;p

b0wink day lew..
pe yg harus aku lakukan..
;)
c0mment me ^.^

Reactions: 

Thursday, June 07, 2007 3:58 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
.: S.e.a.N.d.a.i.N.y.a :.

YA ALLAH,
seandainya telah engkau catatkan dia
tercipta buatku,
menjadi milikku,
dekatkanlah dirinya dengan diriku

YA ALLAH,
jika dia ditakdirkan bukan milikku,
tidak tercipta buatku,
bawalah dia jauh dari pandanganku,
lapuk diingatanku

Peliharalah dari rasa kecewa,
berikanlah aku kekuatan meskipun tanpa dirinya.
Engkau gantikanlah yang telah hilang,
tumbuhkanlah yang telah patah,
biarpun tiada yang sama dengan dirinya

Ku pohon dan ku rayu padamu yang satu,
Engkau hapuskanlah perasaan ini,
seandainya dia telah ditakdirkan untukku,
kupohon agar engkau hapuskanlah perasaan ini,
seandainya dia tidak mencintaiku..




Reactions: 

3:44 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
.: hari ini dan semalam :.


Semalam kita berkenalan

Menyulam kata mendalami perasaan..
Aku gembira, aku bahagia…
Hadirmu tepat di saat ku memerlukan…
Belaian mesramu masihku terasa…
Membawa kita jauh dalam khayalan…
Kau dan aku bagai satu tak mahu dipisahkan..
Sungguh indah waktu itu..

Hari ini kau tiada…
Tinggalkan aku sendiri..
Aku terkejut…
Aku keliru…
Aku bingung…
Aku berdukacita..
Pergimu secara tiba-tiba
Aku tak menyangka…
Kau berduka lara…dengan keputusanmu sendiri..

Katamu aku kau sayangi..
Katamu aku yg terbaik…
Aku terharu..
Aku menahan pilu…
Aku tak tahan mendengar tangismu
Dan bersatu dengan tangisku…
Benarkah apa yg ku dengar…
Kau tak mahu aku merana…
Hidup denganmu yang bakal sengsara.

Mengapa??
Mengapa ini terjadi
Di saat kita saling memerlukan..
Aku sayang dan cintakan Mu…
Aku tak peduli itu..
Ajal dan maut itu di tangan tuhan..
Dan aku redha..
Tapi kau… kau tak mahu..
Katamu kau tak sanggup.
Kau pinta ku mencari penggantimu..
Mengalir air mataku..

Reactions: 

.: Wanita Istimewa :.

Wednesday, June 06, 2007 4:56 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n

.: Wanita Istimewa :.


Kau digelar sebagai penyeri dunia

Hadirmu melengkap hubungan manusia

Bukan sahaja dirindui yang biasa

Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut

Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu

Jua hatimu bak kaca yang rapuh

Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki

Bukan dari kaki untuk dialasi

Bukan dari kepala untuk dijunjung

Tapi dekat di bahu untuk dilindung

Dekat jua di hati untuk dikasihi

Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok

Jika datangnya dari kayu yang bengkok

Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan

Bukannya harta ataupun pujian

Kelak tidak derita mengharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa

Bahawa kelembutan bukan kelemahan

Bukan jua penghinaan dari Tuhan

Bahkan sebagai hiasan kecantikan


Reactions: 

Monday, June 04, 2007 4:11 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 1 Impressi0n
.: first day :.


sebelum exam ;(

arini aku da start final exam..
subject first aku amali operating system..
aku gr0up sesi ke 2 yg akn msuk lab..
perasaan aku b'debar²..dup dap dup dap
mcm nk menikah plak..
huhuhu..
aku mulakn mlangkah ngan kaki kanan..
dgn lafaz bismillah..
dgn harapan dpt jwb ngan tenang..


after exam =)

hurmm..n0think t0 say le..
pning kpale jap td..
s0klan² blh le d katekn mencabar..
ade gak 1 0r 2 s0klan yg aku taram jerk..
suke suki aku jerk jwb..
yg lecture x pernah aj0 pn ade kuar..
t'cenggang jap td mjwbnye..
papepn mls nk pikir da..
redha n b'serah je pd ALLAH S.W.T
segalanya telah aku jwb dgn sebaik mungkin..
tunggukn jela resultnye..
aku h0pe sgalanya baik..
n result pn baik gak
amin...


Reactions: 

Saturday, June 02, 2007 12:37 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
.: Jodoh Oleh Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah :.


1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia
berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada
jauh darinya.

2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang
betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan
menemukan anda dengan pasangan anda.

3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat.
Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti
'magnet' yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah
untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap
semua orang di dunia ini.

6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat,
beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf,
bersedekah dan berfikiran positif.

7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang
terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan
membenci anda.

8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk
bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu
sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama
adalah yang terpenting.

9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan,
wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk
menawan bakal pasangan anda.

10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik
pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa
bersedia untuk menerima cinta.

11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan
hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih
sayang.


12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang
dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini
secara berterusan hingga berjaya.

13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan
hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu
menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).

14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan.
Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan
walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.

15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata,
hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan
terhadap bakal pasangan.

16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan
kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri
sendiri.

17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru
berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan
rasa selesa.

18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada
bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.


19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan
seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang
menyebabkan orang benci kepada kita.

20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan
benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau
tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.

21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi,
nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan
dengan lelaki lain.

22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple,
tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap
pemberian lelaki tersebut.

23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi
perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki
janganlah terlalu jimat atau kedekut.

24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan.
perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.

25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang
ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal
pasangan.

26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh
kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.

27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan
ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan
membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.

28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat
yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.

29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang
anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir.
Keserasian adalah tarikan.

30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki
bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.

31. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan
daripada berbagai segi seperti kefahaman politik, aktiviti keagamaan,
sikap terhadap harta, wang dan hobi.

32. Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama
lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka
kepada kucing, suka melancong atau suka ramai anak.

33. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda.
Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri,
serentak nak ke tandas.

34. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap
sesuatu kejadian atau peristiwa : sama-sama gembira, sedih,
terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.

35. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama
mengenai hubungan : tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian,
pengorbanan dan sebagainya.

36. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk
ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini
dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri
tersebut.

37. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda
akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah,
harta, keturunan @glamornya.

38. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu
mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.

39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal
pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada
kita.

40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang
menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih
bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama.

41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal
pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan
tertawan kepada anda.

42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak
nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah
tertawan kepada anda.

43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian
yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular,
sebarang pujian amat dialukan dan dihargai.

44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan
bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.

45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan
senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.


46. Cari keunikan, kelucuan atau ?kegilaan? bakal pasangan anda.
Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa
istimewa.

47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami
terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan
dengan kita.

48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan.
Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang
suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.

49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman, bersopan
santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.

50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan
peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan
sentiasa bersangka baik.

51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan
sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi ,
timbang rasa, dan gunakan gerak batin.

52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati
sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti
macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.

53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya,
aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang
perkara yang berkaitan dengan emosi.

54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari
bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara,
peristiwa atau situasi.

55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau
menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik
memutuskan hubungan.

56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku
salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar,
bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.

57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada
fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan
memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.

58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya
kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri
nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar
dan sensitif kepada perasaannya.

59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah.
Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa
untuk dia merawat dirinya sendiri.

60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas
dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci
dan banyak yang tersirat.

Reactions: 

12:13 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 1 Impressi0n
.: me n dilz :.




ni tyme kat Mahkota Century Hotel, Malacca.. sempat lagik aku n dyla pose..

Reactions: