: Bunga Raya :

Thursday, September 30, 2010 4:49 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

30 September 2010 merupakan
Sambutan 50 tahun Bunga Raya, Bunga Kebangsaaan.


Telah dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abdin
di Kompleks Kraftangan, Jalan Conlay.


Tujuan Program tu dijalankan bagi,

- Meraikan ulangtahun ke 50 Bunga Raya sebagai Bunga Kebangsaan Negara (1960-2010),
sepanjang tahun di seluruh negara.
- Menghidupkan semula Bunga Raya sebagai Bunga Kebangsaan dan Warisan Kebangsaan
- Mendidik generasi muda dan meningkatkan jati diri rakyat Malaysia


*name saintifik utk bunga raya ni
ialah Hibiscus rosa sinensis

Reactions: 

: Makan Best :

1:54 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :


Alhamdullillah..
Kenyang~
Arini ada jamuan Hari Raya untuk Bahagian Khidmat Pengurusan.
buat sekali bacaan doa selamat utk Pengarah BKP
Tuan Hj. Jailani Bin Abdul Majid yang akan menunaikan haji pada 21 Oktober ni.
serta bagi meraikan Cik Hafsah Kassim yang akan bersara.

Banyak juadah yang best.
Ada satay ayam + daging, kuih raya,
nasi beriani lauk ayam masak merah, rendang daging, lemang.
buah-buahan dan macam² lagi..
sangat full tank hari ni.

Jam da nak dekat kol 2 lebih ni..
jap lagi nak sambung kembali, sesi 6 [2.30-4.30pm]
Kursus Pengurusan Rekod Jabatan bersama Arkib Negara Malaysia
nasib baiklah kursus 2 hari ni buat kat JPS HQ je..
dapat balik tempat, & update blog.

Reactions: 

: Hujan :

8:06 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Terjauh hati seketika di kala ujian melanda.
Hujan hari ini, hujan jugak ak.
Hope semuanya akan oke walaupun rase sedikit sakit.
Hope sakit yang di rase akan menguatkan semangat.
Tabah dan sabar adalah penting.

Thanks.

Reactions: 

: Inilah ♥ :

Wednesday, September 29, 2010 7:47 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Pertama kali tengok video clip ni..
I like~!

So..jom layan (^^,)





: Inilah ♥ :

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ

Terpegun ku melihat kamu
Bergetar hatiku memandang mu
Dan terus datang mencuba
Adakah khayalku menjadi nyata

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku merasa cinta

Chorus
Mungkin inikah yang dinamakan cinta
Hati gembira rasa bila kau kata cinta
Siang yang suram kini menjadi ceria
Hati yang gelisah akhirnya kini menjadi bahagia

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku yang merasakan cinta

Ulang Chorus

Sungguh susahnya aku mendekati mu
Mengambil kesempatan untuk tunjukkan cintaku
Rasa bahagia bila kau menerimaku
Indah semuanya hilang semua resahku
Kita berdua kini menjalin cinta
Inilah cinta kita
Akhirnya kini menjadi bahagia

Inilah cintaku
Inilah sayangku
Inilah cinta


Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ

Reactions: 

: Kuat ..... :

Tuesday, September 28, 2010 1:49 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 6 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Uikss.. baru je ade beberapa orang yang cakap me da nampak sedikit kurus da sekarang..
Bukan nak perasan ke hape. Dah orang yang cakap.
Bukan nak buat cerita angkat bakul sendiri..
He He He.
Terima kasih kepada yang peka & prihatin akan kekurangan berat badan yang me lalui.
Tak ade rahsia pun. Mungkin lepas bulan Ramadhan yang baru berlalu dan mungkin juga sebab
kerja yang memerlukan me kesane kesani, Ke atas ke bawah turun naik tangga. Itulah punca agaknya.
Alhamdullillah lah kalau da turun sikit berat badan ni, hurmm tapi,
bilalah nak dapat berat badan yang ideal?.
Malas la nak kurus² ni. Bia jela. Boleh tak.
Oke. Lupekan cerita itu, baca pulak cerita ini.

Semalam kami minum petang bersama,
ade Nasir, Zam, Nasrul, Eyza, Fiza, Chup's & Me.
Maklumlah hujan. Ramai je dok isi tank.
Kenapa hari hujan perut lapar ea?
Sape boleh bagi penjelasan?

Teringat masa minum petang semalam.
Kenapelah perut ni lapar melampau² sgt. over tol.

Padahal, Pagi da breakfast Nasi Lemak sebungkus.
Lunch da makan Nasi Putih + Ayam Sambal
Mase minum petang tu da makan tosai.

haha~ buat malu jek, mase tu me ngadu la ngan Chup's,
then bgtaula jugak tanpa segan silu kat Cik Fiza tuh.

Mase tuh tinggal kami b'4 je..yang lain semua da balik.
Cik Fiza suh order je lagi, tapi me malu -_- hihi
then dlm malu² tu pi tapau tauhu sumbat pulak.
Nak kata tak baca Bismillah before makan da bace da.
Bila me amati baek² + cam kan balik.
Kalau me berperangai atau mengidap sindrom yang begini.
Maknanya da nak dekat ABC la tuh. o_o.
so..faham² jela ye. Da pembawakkan nye begitu.

Malam pulak, sampai kat area MO tu ade jual Bihun sup.
Sekali lagi perut menjadi sangat lapar. Bihun sup 1~
My Lil pun sekali la, Baru la tak malu sangat.

Pas je makan bihun sup yang agak masin tuh.
My lil kuar pi kedai mengenangkan makanan adik Cici & Qiqi da abis.
Me tak ikut sebab tak larat sangat da nak jalan.
Kepala yang makin berat + pening + mata yang sangat letih + Mengantuk.
Sekali lagi me memesan belikan me ape² makanan sebab perut me lapar lagi.
Sambil tunggu die balik, boleh plak terlelap.eee..
So Chup's belikan burger. Me mkn half & tidur.
Half lagi Chup's la yang tolong habiskan
Mesti Cik Fiza t'peranjat membaca entry ni kan?

Nampaknya.
Kalau berterusan selera makan yang macam ni,
susahlah telinga me ni nak dengar orang cakap
"yatie..da nampak kurus cikit lah"
pape pun try kawal makan.
Janganla selera len macam je tekak me nih.
Please. Jangan Kuat Makan ^_^

* Nasi lemak 1.50 + teh o panas 1.30 =RM2.80
Mahal nak meninggal. Ishh~

Reactions: 

: Week END :

Monday, September 27, 2010 4:46 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah Salam :

Sedikit rangkuman cerita hujung minggu yang lepas. Me balik Melaka pada petang hari jumaat pas keje, dlm kol 5.15 da smpai kat stesen masjid jamek da, tunggu pulak my lil.Time kat Office die kuar kol 5.15, terpaksa la menunggu dengan penuh sabar. Walaupun me memang seorang yang tidak suka menunggu terlalu lama. Train datang dan berlalu pergi ke Seri Petaling dah kali keenam, dan ketika itulah jugak baru nampak seorang yg mcm me knl..haaaa? lege finally.

Tak pela..me tak marah sgt pun sebenarnaya. Faham. da la time tuh hujan renyai² baru nak turun. So, kesudahannya kami naek train yang ke tujuh, dan terlepas utk naik bus pukul 6.
Terpaksa rela la tunggu bus pukul 7.30 mlm.

Selama menunggu, & makan burger OTAI tu, me ternampaklah beberapa orang yang familiar je kat Melaka..Ada jugaklah org yg me kenal kat KL ni ea. Termasuklah kawan me, si Leyla dengan kawan dia. Uiks..ingatkan ko da selamat naek bus kol 6.00. Rupanya satu bus ngan ak jugak.

Belum pun sampai Tol Sungai Besi. Mata pun lelap. Sedar² je da sampai Tol Alor Gajah. Punyela mengantuk. Sampai Masjid Tanah, mak da siap menunggu sambil ditemani adik Ramadhan, Geram tol kat Ramadahan ni. perut buncit cam tutttt.Dan malam itu kami tapau KFC utk dinner. Mak belanja =) Me malam zinger burger, my lil mkn snack plate & mak makan chicken rice combo. Alhamdullilah.
Pas makan, me buat agar² cocktail utk dessert kenduri esoknya.

Sabtu pun tiba.
Hari ini buat kenduri arwah utk Wan, Ayah dan Pak Cik serta ahli keluarga lain yang telah meninggal dunia. Alhamdullillah semuanya berjalan lancar. Thanks kepada saudara mara yang sudi membantu. Jasamu dikenang dan hanya Allah saja yang membalasnya. Menu untuk kenduri, Udang Masak Berempah + Ikan Parang Masak Asam Pedas, Ayam Goreng Tepung + Kubis Masak Lemak + Telur Goreng + Ulam². Thanks Busu, Wan Pati, Mak Teh + Lin.
Sebelah malamnya pulak, pi sekejap ke rumah jiran kerana ade open house, pastu tak sabar nak tengok perlawanan pilihan Chelsea vs Man. City.. Akhirnya harapan me utk melihat Chelsea menang..LEBUR! hancur! Pecah rekod tanpa kalah dah. Pastu plak elok je Cik Fiza tu call m'ucapkan takziah. Arghhhhh~ Sanggup me pi lambat ke rumah leyla semata² nak tengok Chelsea. Huhu~ Da sampai umah Leyla pulak, dok kena bahan ngan ex-schoolmate..huhu..Pape pun thanks ye sebab tunggu jugak ak datang walaupun jam da kol 10.15 mlm.hehehe. Leyla..demi kawan, ak datang jugak. Pasni jangan tak nak msg ak lak ye..

Ahad.
Sekali lagi harapan utk tengok Choong Wei Kalahkan Lin Dan. My lil siap reminder lagi. Before tengok game tuh, pas je breakfast..terus pi beli ticket. Bajet mase mesti sempat sebab mase kami keluar tuh ngah women single games. Ambil ticket paling last dari Masjid Tanah. Walaupun mengantuk, still layan games yang mendebarkan tuh. Finally, barula boleh salute Choong Wei dapat kalahkan Lin Dan yang sombong dan berlagak tuh.Huh~ sangat puas hati. Yang tak puas hatinya pulak, camne double kita boleh kalah? Mulenya nampak cam senang je they all nak kalahkan China. Menang set pertama. Tapi kalah di set kedua dan ketiga. Hurmm.

Sampai umah dalam kol 9.++.. agak lewat sebab jalan jam + hujan. Memang syok tidur dalam bus yang nyaman + sejuk. Walaupun my lil kate ade org kat sebelah tu berdengkur kuat, tapi me still tak dengar sebab me pun terlena. ^_^ hihi..
Balik rumah. ada je mende yang pelik + yang boleh membuatkan ak hangin berlaku. Hairan ak perangai macam tuh. Semoga Allah melihat ape yang berlaku.

Reactions: 

: Perlu Rehat:

2:30 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Sangat² mengantuk hari ini~
Kalaulah dapat tidur.



Alangkah nikmatnya mata.
Badan pun sakit² ni
Lemah seluruh anggota.
Nikmatnya kalau dapat rehat.

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna :

Friday, September 24, 2010 7:35 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Salam pagi Jumaat yang mulia,
Alhamdullilah hari ini bersamaan 16 Syawal 1431.
Semoga ditempatkan dikalangan orang² yang beriman dan bertaqwa
oleh Allah s.w.t, Amin.


4." Ya Malik " ( Maha Merajai / Pemerintah )
- apabila dizikirkan sebanyak 121x setiap pagi @
setelah tergelincirnya matahari,
segala pekerjaan yang dilakukan setiap hari akan
mendatangkan berkat & kekayaan yang diredai Allah.


Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Sampaikanlah pesanKu biarpun satu ayat..."

Dari Abu Hurairah r.a. bahwa Nabi s.a.w bersabda:
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari.

Reactions: 

: EPL schedule 2010/2011 :

Thursday, September 23, 2010 2:21 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Walaupun demam EPL da melanda sejak 14 August yg lalu..
Hingga kini kami belum dapat schedule utk semua perlawanan.
Biasenye my lil da siap menampal schedule kat dinding bilik.

Aisehh..rasenye da cari kat paper The Star & NST.
Tapi tidak jugak ketemu. Last session punye schedule dapat.
Tahun ni plak tak dapat. Macam mane boleh miss.

Hurmm yang penting, Chelsea tengah leading dalam
Premier League table now ni.huhuh.
Mungkinkah kejuaraan tahun ni milik Chelsea jugak?
Wait haaaa....

for My lil,
me da cari..nak download..tapi tak jumpe la.
so sorry~
Hanya ini sahaja yg ku ketemu.
Kalau nak tengok EPL Fixtures for Season 2010-2011
just click here oke.

Bagi sesiapa yang tahu, dimana kami boleh grab.
Silalah inform kami oke.

for this weekend..match ni yang akan berlangsung.

.September 25, 2010.

Manchester City vs. Chelsea
Fulham vs. Everton
West Ham United vs. Tottenham Hotspur
Liverpool vs. Sunderland
Arsenal vs. West Bromwich Albion
Birmingham City vs. Wigan Athletic
Blackpool vs. Blackburn Rovers

.September 26, 2010.

Bolton Wanderers vs. Manchester United
Wolverhampton Wanderers vs. Aston Villa
Newcastle United vs. Stoke City


*perlawanan pilihan, tentulah Chelsea
balik kampung pn dpt tengok Chelsea da skang.
Suke! Suke! Suke!
done² + sport.

Reactions: 

: Kawan Oh Kawan :

Tuesday, September 21, 2010 1:31 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 4 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Kawan yang sejati.
Memamg semakin sukar di cari.
Kawan yang ikhlas budi, pun payah nak dicari ganti.
So? kawan² sane, t'golong dalam kategori KAWAN yang macamane?

before tuh nak cerite sikit pasal kawan² yang tetibe je tak mahu kawan atas sebab,
me ade kene mengena dgn kawan die yg sorang lg tuh.
maksudnya, dia ade prob. dengan kawan yg lagi sorang tuh,
tapi me jugak kene tempiasnye? kenape ak?
kire tak mau kawan ngan me jugak la tuh kan?
sebab ape me cakap macam tu? sebab..
dia kaitkan me sekali utk tidak mengetahui ape²
yg berkaitan dengan die. nak bagi contoh ke?
haaa Cthnya : meng"hidekan" atau mem"privacykan" all aktiviti + post
dari dibaca oleh me? kenape dulu oke? kenape sekarang tak boleh tgok?
hurmm..whatever la..asalkan dia happy & tahu ape yg die bt.
cume cara tu kurang sesuai..sebab, dari hide semua aktiviti tuh utk
pengetahuan me dan kawan yg sorang lagi tuh.
baik cik delete je saya dari friendlist cik.. all privacy u, i tak tengok dan ambil tahu.
lagi oke kan? dari kawan tapi macam tak mau kawan?
tu nak kategorikan kawan yg macamane ea?
Tepuk dada, tanya minda. Fikirlah~!

Entri keluaran khas.


.Kawan Makan Kawan.

Ops!! Hal yang satu ini perlu kamu jauhi. Istilah ini sering menjadi perkara pokok di dalam membincangkan hak yang berkaitan dengan pergaduhan dengan rakan. Kawan makan kawan ini sering kali dikaitkan dengan umpatan, mengata dari belakang, menghasut rakan, merampas pasangan sahabat dan sebagainya.

Oleh itu elakkan daripada melakukan kesilapan ini demi menjaga hubungan persahabatan kamu. Kita sudah banyak melihat kesan dari situasi ini kawan makan kawan ini. Yang mana persahabatan mereka kebanyakannya berakhir dengan kemusnahan hubungan persahabatan itu. Bersikap jujur saja dengan sahabatmu tanpa perlu mempunyai perasaan seumpama itu.


.Penipu.

Dalam sesetengah perkara atau situasi kamu mungkin ada kalanya ‘auta’ dengan kawan-kawan sendiri. Contohnya latar belakang keluarga, kononnya kamu anak orang kaya, mampu membeli barangan berjenama mewah dan macam-macam lagi omongan kamu semata-mata untuk mempamerkan kelebihan yang ada pada diri kamu. Bagi kamu, kamu perlu menutup segala kekurangan kamu kerana ingin kelihatan setaraf dangan rakan-rakan yang lain. Namun kamu perlu tahu, bahawa sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya akan jatuh juga ke tanah akhirnya.

Lebih baik jika kamu berterus – terang di awal perkenalan lagi kerana, takut nanti akan timbul masalah di kemudian hari. Tidak perlu ada penipuan andai kamu dambakan persahabatan yang sejati. Rakan yang sejati juga akan menerima kamu seadanya, tidak mengambil pusing perihal latar belakang kamu jika kamu benar-benar mahu menyimpul tali persahabatan.


.Suka Ambil Kesempatan.

Kamu berkawan dengan seorang yang berada, dan sudah pasti kamu berbuat baik dengannya berbanding dengan kawan-kawan yang lain. Kamu pandai mengambil hati, bijak memainkan peranan kamu semata-mata hanya untuk menumpang kesenangan sahabat anda itu. Padahal kamu tidak senang dengan lagak gayanya yang pastinya berangan kaya dan gedik. Kamu pura-pura menyenanginya kerana kamu pasti mahu selalu dibelanja, menaiki kereta mewah dan sebagainya.

Situasi ini sering berlaku di luar kesadaran kamu. Oleh itu, buat kamu yang suka mengambil kesempatan, cuba untuk sedarkan diri kamu kerana apa yang kamu lakukan itu tidak mendatangkan manfaat pada sikap kamu yang suka bermuka-muka dalam berkawan. Ingatlah sahabatku sesebuah hubungan yang terjalin tidak akan kelihatan realistik, hanya ‘plastik’ semata-mata.


.Talam dua muka.

Berpura-pura. Ha, itulah kata kuncinya yang utama.Buat kamu yang mungkin boleh disifatkan sebagai kawan yang talam dua muka ini, sebolehnya kamu cuba elakkan daripada meneruskan sikap kamu yang merugikan itu. Di depan A, kamu baik-baik sahaja. Akan tetapi di belakangnya, kamu pula yang menjadi batu api kepada kawan B, bercerita perihal keburukan kawan A.

Dalam persahabatan itu, tidak mustahil kamu juga akan dilayani seperti itu. Ingatlah sekiranya kamu tidak suka, begitu juga dengan rakanmu. Tiada siapa yang suka untuk menjadi bahan umpatan dari belakang. Langkah terbaik, elakkan saja dari bersikap sedemikian. Takut nanti ia akan memakan diri kamu sendiri.
Namun bila kamu ada kawan yang sedemikian,cuba pikir2 kan dulu...kenapa kawan kamu begitu terhadap kamu, mungkin kamu juga penyebabnya dia jadi talam...mana tahu kamu terlebih talam dari dia...ahakss...


.Sekejap Ada, Sekejap Tak Ada.

Rakan yang sebegini hanya memerlukan kamu pada waktu-waktu yang tertentu sahaja. Misalnya untuk meminta pertolongan kamu, ingin menumpangkan kamu untuk ke kuliah atau ke tempat kerja dan sebagainya. Pun begitu, apabila tiba waktu senangnya, dia boleh pula melupai kamu dan buat hal dia saja tidak mempedulikan kamu lagi.

Sahabat yang berperangai sedemikian tidak perlu diberi peluang sama sekali. Ternyata ia hanya memerlukan kamu sekiranya dia didalam kesusahan. Pada waktu senang, kelibatnya pun tidak pernah kelihatan. Individu seperti ini tidak boleh dianggap kawan, tetap akan hanya layak digelar kenalan biasa sahaja..opss!!


.Perasan!.

Sedar atau tidak, kadang-kadang ada diantara rakanmu yang sering memuji diri sendiri dihadapan kamu. Macam-macam cerita yang keluar dari mulutnya. Apa yang pasti, setiap cerita yang disampaikan itu akan ada unsur-unsur memuji, angkat bakul sendiri. Pendek kata, dia perasan sendiri! Antaranya dia sering memberitahu kamu bahawa ada seseorang di dalam kuliah atau di tempat berkerja sedang memerhatikannya, merenungnya tajam seakan-akan mahu menggoda dirinya.

Padahal kamu mengenali individu yang dimaksudkannya itu dan dia sebenarnya mengutuk rakamu itu perihal pemakaiannya atau tingkah lakunya yang kurang menyenangkan. Kamu pula segan untuk memberitahu hal yang sebenar. Apa yang jelas, bagi kamu yang selalu berperangai sebegini ini, elakkan saja sikap yang sedemikian. Tidak salah untuk memuji diri, asalkan kita tidak melampau sudahlah ya.


.Gedik ~.

Ini juga merupakan salah-satu ‘dosa besar’ dalam bersahabat. Gedik dalam situasi ini bukan dalan konteks sosialnya. Tetapi gedik apabila keluar bersama. Takut-takut nanti si dia pula akan gedik degan teman istimewa kamu! Bayangkan, sedang kamu asyik bergembira makan bersama, tiba-tiba rakan kamu cuba pula untuk ‘beramah mesra’ denga teman istimewamu.
Tidakkah perkara itu akan membangkitkan kecemburuan kamu? Justeru, cuba elakkan perkara sedemikian dari berlaku. Bagi si gedik, perangai kamu yang sebegitu hanya akan membuatkan orang lain menyampah sahaja. Tidak salah jika kita hendak mempamerkan keramahan diri kita yang sebenarnya, akan tetapi biarlah ia dengan cara, situasi dan masa yang betul kena pada tempatnya.


.Moody!.

Tentunya ada dikalangan kamu yang mempunyai rakan yang agak moody dan tidak boleh diramal sikapnya pada satu-satu masa. Hal ini mungkin dianggap normal, namun tidakkah kamu sedar bahawa perangainya yang angin tidak mengira tempat akan membawa kepada situasi persahabatan yang kurang enak? misalnya ada ketikanya moodnya ok sahaja, akan tetapi selepas tidak lama itu, sikapnya akan mula berubah pula. Marah-marah, tengking kamu hingga mempamerkan sikap barannya juga.
Bagi kamu yang bersikap agak moody ini ia boleh memberi kesan negatif kepada hubungan kamu dengan sahabat. Elakkan sikap itu dalam diri kamu, apatah lagi jika sahabatmu itu sensitif orangnya.


.Mata Duit Vs Kedekut!.

Tentu kamu pernah mendengar istilah wang adalah segalanya! Begitulah juga ‘pengaruhnya’ kepada rakanmu jika ada. Terdapat segelintir rakanmu yang tanpa segan silu menunjukkan pada kamu betapa wang ringgit itu merupakan keutamaan dalam sesebuah kehidupnya. Mahu ‘dipayungkan’ setiap masa, kedekut untuk mengeluarkan wang dari poket sendiri.
Nama pun berkawan, adalah sangat penting bagi kamu untuk berkongsi apa sahaja.Tambah juga jika kamu masih menuntut lagi. Tentunya kewangan akan menjadi perkara penting buatmu. Jika kamu beriadah atau menonton wayang, tidak salah jika masing-masing berkongsi tambang, makan dan lain-lain lagi. INGAT! jangan terlalu kedekut dan hanya mendambakan sumbangan dari orang lain sahaja. Kebanyakan orang tidak suka jika kita bersikap sedemikan rupa. Tapi untuk sesekali tidak mengapalah jagan selalu.


.Panjang Tangan.

Aduh, Paling parah jika sahabatmu ini seorang yang panjang tangan orangnya. Buka sahaja ‘harta’ kamu, tetapi ‘harta’ oarng lain juga turut diambilnya. Ketahuilah hal ini amat menjengkelkan kerana ia sudah pasti rakanmu itu tidak akan memberitahumu diatas sikap panjang tangannya itu. Namanya pun pencuri. Perkara ini sering sahaja berlaku di dalam sesebuah persahabatan yang sekali gus bisa membuatkan hububgan persahabatan ini boleh retak begitu sahaja
Bukan kerana mencuri barangnya, akan tetapi rakanmu itu berasa tidak senang dan kecil hati dengan sikap rakannya yang panjang tangan. Kata orang, jika kita mahukan barang tersebut maka apalah salahnya sekiranya meminta padanya untuk meminjam barang tersebut darinya. hurm sudah tentu dia rakan anda akan memberinya tanpa banyak bersoal jawab.


Ya Allah, berilah Aku kekuatan untuk menjadi sahabat yang beriman..Mudah didekati, senang didampingi, baik perangai dan tingkahlaku. Jauhilah dari aku kawan² yang berperangai buruk dan menyesatkan. Semoga kita tergolong dalam sahabat yang baik² hendaknya. Amin~


Reactions: 

: UPSR :

7:52 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Selamat menghadapi peperiksaan UPSR 2010
Kepada semua murid tahun 6!


Buktikanlah yang anda semua boleh berjaya...
Banggakan ibu bapa, semua guru, dan warga sekolah kalian...

Teringat 13 tahun yang lepas me menduduki UPSR
di Sek. Keb. Kuala Linggi, (SKKL)
Kuala Sungai Baru, Melaka.
(^_^)v peace.

Teringat pulak kat Cikgu²..
Sir Abu, Cikgu Rosnah, Ustazah Jamilah, Cikgu Yacob, Cikgu Zainab, Cikgu Md. Som..
Semoga Cikgu² Sihat dan Gembira selalu.
Amin~

* All The Best to Halimah~!

Reactions: 

: Kembali :

Monday, September 20, 2010 11:29 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

.Salam 11 Syawal.

Alhamdullillah. Hari ini meneruskan hidup seperti biasa, melakukan rutin seperti biasa.
Memulakan tugas, kembali bekerja setelah 11 hari bercuti dan berhari raya.
Tahun ni beraya dgn keadaan yg kurang sihat. Batuk + Demam + Sakit mata + Tekak melanda diri.
Tapi me gembira beraya bersama family tercinta, my sweet lil always beside me & mum. Tq.
Raya nih just sempat kerumah reunion raye kat umah mamat jek.

Balik ke KL agak awal kerana ingin menyelesaikan beberapa perkara tertentu.
Wedding card K. Liza (my aunt) telah siap di proses. SETTLE! Thanks to Chups.
tak lupa jugak Congrate utk someone friends kerana mengikat tali pertunangannya pada Sabtu lepas.
nama dirahsiakan atas permintaannya. hehehe. Thanks kerana menginvite kami ke Majlis itu.

dan weekend ini akan kembali ke kampung utk menerima kunjungan beraya oleh Camelira & teman.

Selamat Kembali Bertugas semua.


Chelsea menang 4-0 vs. Blackpol mlm tadi.
suke!

Reactions: 

: Reunion 2 Syawal :

Friday, September 17, 2010 10:02 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 6 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

R . E . U .N . I . O . N R . A . Y. A

Akhirnya, kami bertemu di Syawal ke-2 malam.
sangat teruja dan seronok melihat, berjumpa, berborak dan bergelak ketawa dengan kalian semua.
Dengan masa yang agak singkat dapat dinikmati & di luangkan bersama.
Masing² telah berjaya dengan kerjaya masing²..All the Best to all.
Ada yg kerja kat Petronas KLCC, ade yg bisness sendiri, ade yg bakal jadi imam muda, jururawat, still sambung study dgn bidang masing² dan mcm² lagi, hope korang semua berjaya dgn kerjaya korang ye.

Ada jugak yg sudah berumahtangga, ada baby. Tahniah pd Mamat & Isteri + baby mereka Firas. Sangat comel. Mat, walaupun ko tak jemput aku time ko kahwin, aku tak de pun sibuk nak boikot ko..huhu. Congrate utk family ko ye. Tak kurang juga yang sedang di lamun cinta..haha~ Haizan + Taufik, nnt kahwin jemput ak tau. Malam ni la aku jumpe balik kawan baik ak masa sek. rendah dulu, Haizan. Kami berpisah mase kami masing² last darjah 6, pastu terus tak jumpe da..Just melalui surat²..Haizan, surat² ko still ak simpan ;) buat kenangan. Sampailah kami bertemu di FB. Hope ikatan persahabatan ini akan kekal selamanya yep.

: Wife Mamat & baby Firas :

: BFF Haizan with me :

Gembira sangat dapat jumpe dengan geng perempuan yg lain, Farah, Shila, Miza, Leyla. Tak lupe jugak nak mention name nih Ain..kau nak mengelak dari jumpe aku ea? maklumlah, me di boikot oleh die. Malam tu terjumpe jugak ko ngan aku ea..Da jumpe baru nk mintak maaf? Andainyalah kau tak jumpe aku malam tuh? Adalakah ungkapan maaf itu akan kau ucapkan? da tentu tidak. Pape pun hope ko bahagia yep..Actually ak da lame maafkan ape yg ko da buat kat aku. Cuma sedikit kekesalan yg ada sebab ko sanggup buat aku macam tuh.

Me hope reunion akan datang lebih ramai lagi yang akan dapat menghadirkan diri. Sangat tak sabar untuk berjumpa kembali dengan korang semua. Rindu jugak nak berjumpa Fara Haniza, Baidura, Anida, Anizah, hope kalian yang lain dapat hadir pada reunion akan datang. Sapa lagi ye? Rohaidah, Aishah, Shima, Junaidah, Yanti, Yati Osman, & ramai lagi ex-SKKL 1992-1997


Walaupun dengan keadaan me yg kurang mengizinkan akibat kurang sihat dilanda demam + batuk + sakit tekak pada syawal tahun ni...argghh tak bestnye, tp me tetap gagahkan kaki, kuatkan diri utk berjumpa dengan kalian semua. Thanks to Leyla coz beri aku semangat utk datang jugak mlm tuh. Sayang ko.


: berdiri dari kiri - Syakur, Sharif, Azri, Shafiek, Alizam, Ezzuan Rezza :
: duduk dari kiri - Hakimi Aizat, Isma, Jefree, Reduan :

: dari kiri - Farah Zulika, Norhaizan, Me, Leyla, Hasmiza, Nurshila, Ain :






Thanks kepada Mamat + Isteri kerana menjemput kami semua ke rumah dan menjamu kami dengan pelbagai hidangan yang best. Sangat menghargai perjumpaan semula ini. Andai dikurniakan kesihatan & umur yang panjang kita akan bersua kembali. Insyaallah.


Reactions: 

: Hari Ozon :

Thursday, September 16, 2010 10:41 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

16 September juga merupakan,

HARI OZON ANTARABANGSA


INFO: Hari Ozon Antarabangsa pada 16 September telah diisytiharkan oleh Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 1994. Setiap tahun Hari Ozon Antarabangsa disambut oleh Negara-negara Parti Protokol Montreal Mengenai Bahan Pemusnah Ozon dengan mengadakan aktiviti-aktiviti bagi meningkatkan kesedaran tentang penipisan lapisan ozon.

Tanpa lapisan ozon seluruh hidupan di bumi akan musnah!

Beberapa fakta penting tentang lapisan ozon:-

* Menyerap radiasi sinaran ultra ungu (UV) yang tinggi daripada matahari sebelum sampai ke permukaan bumi. Pancaran UV spektrum sebenarnya mempunyai jarak gelombang yang lebih pendek daripada cahaya nyata atau cahaya nampak iaitu antara 280 hingga 315 nanometer (nm) yang boleh merosakkan hampir semua makhluk di bumi.
* Kajian saintis mendapati ketika ini lapisan ozon semakin menipis disebabkan oleh penggunaan gas klorofluorokarbon (CFC) secara meluas.
* CFC boleh terhasil daripada pelbagai cara seperti penggunaan peti sejuk, bahan penyembur, bahan pelarut, produk berasaskan polisterin dan juga aktiviti perindustrian.
* Masalah penipisan lapisan ozon telah mendapat perhatian banyak pihak terutamanya Persatuan Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP).

CFC atau nama saintifiknya chlorofluorokarbon merupakan sebatian molekul yang menyumbang dalam penipisan lapisan ozone. 1 molekul chlorine boleh memusnahkan beribu-ribu molekul oksigen di lapisan ozone. Produk yang mengandungi CFC adalah terdiri daripada bahan aerosol. Bahan ini kerap digunakan untuk membunuh serangga perosak.

so, lindungi ozon kita~!

Reactions: 

: 1609 :

9:16 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

hari ini adalah 16.09 - Hari Malaysia

INFO : " Hari Malaysia diraikan pada 16 September setiap tahun
untuk memperingati penubuhan Persekutuan Malaysia

apabila Sabah dan Sarawak telah menyertai Malaysia pada 1963 "

Reactions: 

: Syawal :

Friday, September 10, 2010 9:00 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

SALAM 1 SYAWAL 1431 H
di Hari Jumaat yang penuh keberkatan.
Semoga kita beroleh Rahmat dari Allah S.W.T.
Amin~


Satu Pagi di Hari Raya - Raihan & NowSeeHeart
--------✿--------

Satu pagi di hari raya
Aku sujud memuji Mu
Satu pagi di hari raya
Aku sujud membesarkan Mu

Ku melafazkan takbir
Penuh rasa kehambaan
Ku melafazkan tahmid
Penuh rasa kesyukuran

Gema takbir di pagi raya
Ku teringat kampung halaman
Aku di perantauan
Tak berdaya menahan sebak

Gema takbir di pagi raya
Ku rindukan ibu di sana
Keluarga sanak saudara
Hanya doa kukirim

Marilah di hari raya
Kita semua bermaafan
Lupakan persengketaan
Eratkan persaudaraan
Harmoni di hari raya

☾✩☾✩☾✩☾✩☾✩☾✩


Reactions: 

: Saat Yang Di Nanti :

Wednesday, September 08, 2010 4:01 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Saje nak buat cerita & lagu
Malam ini adalah saat yang paling dinantikan.

♫♪ Di hari raya
Terkenang daku kepada si dia
Kampungku indah nun jauh di sana
Ayah serta bondaku ♫♪
by : P. Ramlee - Dendang Perantau

Sudah tiba masanya kami akan pulang ke kampung halaman.

.._̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__..
♫♪ Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang ♪♫
by : Sudirman-Balik Kampung

Naik bus pukul 9.00 mlm di Bukit Jalil.
Doakan kepulangan kami ke kampung dengan selamat.

Kali ini adalah kali yang ke-2 nya me menjadi perantau
yg bekerja di kota, dan balik ke desa.
Seronok tol perasaan nih.

♪♫ Wahai perantau-perantau di kota
Pulanglah ke desa berhari raya
Ayah serta bonda amat mengharapkan
Kepulangan mu di hari bahagia ♪♫
by : Azlina Aziz-Indahnya Beraya Di Desa

Mak..tunggu kepulangan anak mu oke

♪♫ Bergema suara takbir di angkasa
Selembut bayu meresap ke dalam jiwa
Betapa hatimu terharu
Menyambut anakmu kembali

Terbayang senyuman di wajah nan sepi
Pulangnya anakmu di pagi yang murni
Kasihmu seharum kasturi
Melambai anakmu kembali ♪♫
by : Aman Shah-Kepulangan Yang Dinanti



Jumpa lagi~ Selamat Bercuti & Berhari Raya Semua

Reactions: 

: Prepare :

2:27 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Before nak balik, kita kena make sure mende² yang boleh dianggap penting untuk menyambut Syawal yang mulia ni.

So ape kate kita buat checklist supaya kita ingat ape yg kita nak bawak. Malam tadi pas balik dari Jalan. TAR da siap kemas² beg. Tapi takut terlupa nak pick up.

Kene ikut cakap K. Anum nih. Rancang perjalanan malam ni.Supaya tidak ditinggalkan bas.

Item

Status

Baju Raya – Mak, Me, My Lil

Done √

Brooch

Belum beli lagi

Tudung Raya

Done √

Duit Raya

Tak sempat nak tukar, guna balance last year

Sampul duit raya

Done √

Kasut Raya

Tak de

Ticket Bas

Done √

Kuih ² Raya yang ditempah

Done √ ( just kerepek je )



Apa lagi ye? Chup's..ape yg me tak senaraikan lagi kat sini ea? Hope tak de ape lagi yang tinggal~
Pesanan untuk semua..make sure suis elektrik ditutup bagi mengelakkan pembaziran & berlakunya lintas pintas. Kunci semua pintu dan tingkap. Okeh.


***Terima Kasih kpd En. Khairul dari TAJACO TRAVEL kerana memberikan hamper kuih raya + kad raya kepada saya. Selamat Hari Raya Aidilfitri. ***

Reactions: