: Itu baru 342 dari 19 :

Tuesday, November 30, 2010 10:23 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Haaaa...kenape dengan 342 tuh?
342 anak tangga dari tingkat 19
haihhh..pagi-pagi yang mulia lagi da kene exercice.
memang baik utk kesihatan tapi agak panas hati la sebab
lif yang ade 4, hanya berfungsi 1
serupe macam tak payah ade lif.
Ini sudah kali kedua dalam tahun ini oke.
mane tidak nye..dari tingkat 19 tu kene turun tangga.baik lah turun..
kalau naik...hurmm bayangkan lah.
nak cepat punye pasal. kalau tunggu mahu sampai setengah jam,
itu pun belum tentu dapat space nak masuk
mane tidak nye..yang duduk tingkat 4-5-6 pun dok sibuk nak naik dulu.
Aisehhh kalau warga emas ke boleh gak terima..
ni muda belia remaja lagi tuh..mana tak bile sampai turn tingkat 19
da penuh dgn budak yang beruniform Nurse / pelatih PUSRAWI..
Aisehh...dik yang dudUk tingkat bawah tu pe salahnya fikirkan
orang yang duduk tingkat atas-atas ni..
so terpaksalah beralah kpd orang yang lebih berumur dari kita.
Tak rugi pun kan..
Moral of the story..pihak pengurusan kene lah pantau problem ni.
sepatutnya tidak akan berlaku, kalau rosak sekali pun,
janganlah dari 4,just satu je yang boleh diguna pakai.
haiiiyaaaa~
hurmm today je da banyak kali kaki melangkah ni..
tambah dengan nak mendaki Jejantas DBKL ke Stesen Bank Negara lagi tuh..
da macam world walking day da haa..mmg betul-betul sambut
seruan kem. kesihatan suh jalan 10,000 langkah untuk kesihatan.

tapi ceritanya bukan setakat sampai disini jek..
sampai kat stesen,tren pulak problem..
adela dalam 20 minit stay kat stesen tu..
hurmmmm...
Dugaan~
Late lah masuk office today.
[ merah]

Reactions: 

: Dibelanja POPEYES :

Sunday, November 28, 2010 9:20 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Petang Ahad di Mid Valley~
Naik bus shuttle dari Stesen Bangsar ke depan South Court
FREE aje..
Thanks to Ssyier kerana membelanja kami makan

best jugak~
(^_^)V 

Reactions: 

: Closing Ceremony 16th Asian Games Guangzhou, China :

7:41 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Berakhir sudah tirai Sukan Asian.
12 November hingga 27 November, 2010
Majlis penutupan Sukan Asia ke-16 diadakan
di pulau Haixinsha, Guangzhou, China
Hampir 1,000 orang atlet dari 45 buah negara
dan kawasan menyertai temasya sukan kali ini.

Kontinjen China telah memecahkan rekod sejarahnya
dalam temasya sukan tersebut dengan
pencapaian 199 pingat emas, 119 pingat perak dan 98 pingat gangsa.

Manakala, kontinjen Malaysia telah mencapai sasarannya,
dengan meraih 9 pingat emas, 18 pingat perak dan 14 pingat gangsa.
Syabas kpd atlit kebangsaan yang mengharumkan
nama Malaysia dipersada antarabangsa.
Teruskan usaha~









Bandar raya Incheon di Korea Selatan akan menjadi tuan rumah edisi ke-17 pada 2014.

Reactions: 

: Newcastle United vs Chelsea :

Saturday, November 27, 2010 11:37 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 3 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Esok...
Barclays Premier League

Newcastle United vs Chelsea
pada
Sun - 28 Nov 2010
13:30, St James' Park, Newcastle Upon Tyne

Hope Chelsea tidak akan menghampakan hatiku~
huhu~ lately ni da berape kali kalah da.
Aisehhh~ malu tuh prestasi tak menentu
& terpakse je tahan telinge dari kene 'bahan'.
Ape 'punca' sebenar nih? aisehhh...

Whatever, still vote for Chelsea~

For Do.
Hurmm tak perlu lah nak invite banyak kali suh
jadi Manchester United Malaysia Fans Club


not interested oke.. :D hehe

Reactions: 

: Sunway Lagoon :

7:43 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Aktiviti seterusnya selepas
Nite at I - City..
adalah
Family Day Myipo
at
daaa~
See review in next entry~
Wait & see..
(^_^)v

Reactions: 

: Here we're come I - City :

Friday, November 26, 2010 5:30 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :
.
.
.
.
.
I - CITY
.
.
.
.
tonight
Finally, my another dreams come true..
huhu
Now this I like feeling!
Our trip to I-City was a fun filled trip.
Lot of memory..
Enjoice with lovely friends~
Like it.. Like it.. Like it..
Yeahh~ (^_^)
thanks friends..

Reactions: 

: Best Entry :

11:36 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Salam hari Jumaat~
dengan ada masa yang terluang.
me dok melawat blog-blog blogger lain.
Dapat tahu aktiviti semasa. cerita di sebalik cerita.
dan maca-macam lagi
tiba-tiba terbaca satu entry yang agak menarik untuk dibaca.
Baca .. baca dan baca..
Ada betulnye jugak kan..
nak tahu pe entry tu?
meh..me linkkan kat blog dan entry die. Anne.
DSLR + KAU = BODOH
silalah baca. Mungkin korang akan bersetuju dengan beberapa statement.
Tapi tak semua lah orang yang ada DSLR macam tu kan..
Yang amat-amat minat ingin mendalami dunia photography
teruskan usaha, bagi yang hanya ingin menunjuk-nunjuk.
(orang nak, die pun nak ade jugak )
entah-entah maksud DSLR pn tak tahu.
Forget it~ rugi jek..
Skill tak ade, hasil tak kemana.
Huhu~

Tahniah kepada KONTINJEN Malaysia
akhirnya berjaya mencapai sasaran sembilan pingat emas
pada Sukan Asia Ke-16 Guangzhou 2010.
Thanks to Squash team.

Then.
Chelsea menang 2-1 menewaskan MSK Zilina
dan kita sah leading Group F in Champions League !
:D
Hope pasni Chelsea akan kembali menang dalam EPL 2010~

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Baarii :

7:52 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
Bismillah.....Salam :

Selamat Hari Jumaat.



  13. " Ya Baarii " - ( Maha Perancang )
sekiranya kita berada didalam kesukaran atau sedang sakit, 
dibaca sebanyak 100 x selama 7 hari berturut-turut, 
InsyaAllah kita akan terlepas dari kesukaran & sembuh dari penyakit tersebut.


Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesanKu biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari.

Reactions: 

: Jom Jalan 10000 langkah setiap hari :

Thursday, November 25, 2010 6:35 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Tengah selak² paper yang tak berapa nak lame..haaa terpampang iklan
Pesanan dari Kementerian Kesihatan Malaysia mengenai kempen

"Berjalan 10,000 Langkah Sehari, Menjadikan Anda Sihat Setiap Hari".

Iklan tu menyenaraikan 7 petua untuk mencapai 10,000 langkah:

1. Jadikan berjalan sebagai rutin harian
2. Usah peduli apa orang kata - fikirkan berjalan ntuk kesihatan anda
3. Berjalan bersama keluarga atau rakan di waktu lapang.
4. Tetapkan matlamat anda
5. Tingkatkan bilangan langkah mengikut kemampuan sehingga mencapai sasaran
6. Rekodkan kemajuan anda
7. Setelah anda berjaya menjadikan berjalan sebagai rutin harian, teruskan sebagai aktiviti berjalan pantas.

Menurut iklan kat paper ni:

Tahukah anda, dengan berjalan 10,000 langkah setiap hariboleh mengurangkan risiko Penyakit Jantung, Strok, Hipertensi dan Diabetis?
Untuk lebih info.Boleh ke sini. Dan dapatkan lebih lanjut info beserta risalah di sini. Klik la..Semoga bermanfaat untuk kesihatan kita bersama Sambil tu support kpd usaha murni KKM.




Bagi me..rasenye da nak cukup kot jalan 10000 langkah setiap hari, maklumlah..nak pi keje dari rumah ke Stesen jalan kaki, da sampai kat stesen Bandaraya pulak, menapak naik jejantas DBKL untuk ke depan Stesen KTM tunggu van pulak, da sampai office nk kene jalan lagi naik tangga sampai tingkat 1 (satu jek :P hihi) setiap hari. Memang letih + lemah..ishh nak buat macammane kan..at least ade jugak exercise kan?
Then malam balik jalan kaki dari stesen ke rumah. Itulah rutin harian pejalan kaki macam me. Bila dah rase sakit sangat sendi kaki ni, balik je rumah mau setengah botol minyak angin di sapunya. hahaha~ Realiti tu, Maklumalah tak ade kenderaan., begitulah adatnya. Nasib si pengguna public transport.

Bagi yang da ada transport tuh,tak kira la motor ke, kereta ke, sure korang akan rasa malas dan tak berdaya nak jalankan? Sebab da biasa "start & gerak" Adalah macam kwn me tuh, baru jalan separuh nite market kat Jalan TAR da penat..hihi. Siapa itu? (^_^)




( macam ni ke cara jalan itik pulang petang :P ) hihi

- Kiranya me ni da menyahut seruan Kementerian Kesihatan Malaysia la kan..
sebab da participant program yang dianjurkan oleh
Nestle - Good Food, Good Life~
baru-baru ni di Tasik Titiwangsa.
World Walking Day 2010.
Bagus betul usaha yang sebegini kan?

Reactions: 

: Awards :

Monday, November 22, 2010 6:13 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :


Thanks kepada eiYdA kerana meninggalkan note 
di cbox..hehe dan seterusnya memberikan award ni kepada 
Really appreciate

 [ctrl + + +  - enlarge ]

Awards ni seterusnya dipanjangkan kepada rakan -rakan di blog list sekalian.
Thanks~

Reactions: 

: SPM 2010 :

9:54 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 3 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Kepada calon-calon SPM 2010.
Selamat Menduduki Peperiksaan
SIJIL PELAJARAN MALAYSIA
Buat yang terbaik, InsyaAllah, akan dapat juga yang terbaik.
Ini adalah peperiksaan yang amat penting bagi pelajar Tingkatan 5
untuk mendapat tempat di IPTA.



" Make sure A+ "
ALL THE BEST !!

Kepada yang memperolehi 5A
dalam UPSR.
Tahniah~

Reactions: 

: World Walking Day :

Sunday, November 21, 2010 12:43 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah....Salam :

World Walking Day 2010
by..Nestle

Mulakan pagi anda dengan senyuman walaupun penat.
Today, me plan nak participate this event with my lil sis.
Actually tau program and this event via MHI mase cuti raye haji di Melaka.

So, dengan semangat kesukanan yg mengujakan, kami pn alarm hp pg tadi.
Tepat pukul 5.30 me pun bangun, tu pn terdengar suara yang agak 
kuat mengejutkan pagi me pada yang tengah lena tuh.
Haha~[ade mimpi disebalik gelakan itu]
Get ready semuanya. kami pun keluar rumah tepat pukul 6.30 pagi.
Mulanya rase nak berjalan aje ke Tasik Titiwangsa tuh.
Tapi tak sure kat mane location Padang Bola, Tasik Titiwangsa.
So naik cab je la. Terus je kan. Fast.
Menuju ke location yang dicari² tuh..nampak lah ramai jugak orang
yang hendak berjalan ke arah dimana event tu start.

Wah~ da ramai la yang queue untuk registration and 
Join the World Walking Day 2010, it’s all FREE tau.., 
FREE entry, 
FREE nice T-shirt & 
FREE yummy breakfast.

Berkat kesabaran queue yang agak panjang..
Finally settle registration then dapat jugak t-shirt hijau yang cantik ni.
Green lagi..
Pas je tukar baju, kami pun berkumpul di depan stage tu utk buat stretching 
then kami pun beramai² buat aerobic..huhu enjoy sungguh.
Berpeluh-peluh tuh.. 

Pas je aerobic, we start walking round Tasik Titiwangsa
sejauh 2.2 km going to the finish line. Tirednye kaki.
Join World Walking Day ni dapat jugak bakar calories 
and lemak² yang tepu, yang tak tepu...huhu
 dapat de-stresses mind then strengthens our body right?
 Walking with fun aje....walk slowly till the end.
Pas je sampai, kami pun queue ambil breakfast.
Just breakfast coco crunch + maggi
sambil tu, tunggu untuk lucky draw..
hurmm sume sipi² je, dekat² ye ngan our number..
huh~ it's oke..try again. not my 'lucky day' today
The most important, we enjoy  join this event.
And terus bersemangat update di blog ini untuk di sharing 
our early morning moment with all. (^_^)v peace.
Chup's pun da update kat fb di ni..
World Walking Day  at Tasik Titiwangsa today. Tired but fun. Going out early morning.

World Walking Day  jugak akan di adakan di another location lain :
    * Penang, Polo Ground Jalan Sepoy Line
    * Kuantan, Padang MPK 1
    * Johor Bharu, Taman Sri Stulang
    * Penampang, Sports Complex Stadium
    * Kuching, Waterfront


Walk to Wellness :D

Reactions: 

: Hampa + Kecewa :

12:23 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Selepas bersemangat tahu Sepak Takraw dan
double's Badminton masuk final Sukan Asia.
Happynye..excited terlebih nak tengok.
Dan memang dah get ready depan tv..
Takut-takutlah terlepas games yang dinanti-nantikan
untuk dapat gold medal untuk Malaysia.

Mulanya..
Petang semalam..Luangkan mase untuk tengok Sepak Takraw.
Yang akhirnya akur dengan silver medal. Kalah kepada Thailand.
Kita kena libas. Kemarau 16 tahun tiada kesudahannya.


Ape-ape pun kita akur akan kehebatan Thailand.
Semangat untuk berjuang itu tetap ada.
Silver medal untuk Malaysia.
Tapi untuk melakar kemenangan bukan mustahil kan?



Malamnya.
Turut menyaksikan perlawanan Datuk Lee Choong Wei menentang Chen Jin
untuk melangkah ke final. Done.
Chong Wei sebelum itu menewaskan Chen Jin 14-21, 21-15, 21-7
dalam pertemuan separuh akhir
sementara Lin Dan menumpaskan pemain Korea Selatan
Park Sunghwan 21-14, 21-14.
Misi untuk bertemu Lin Dan di final kesampaian.
Hope emas untuk Malaysia.

Then, harapan untuk Malaysia dapat gold diletakkan di Men Double's Badminton.
Malaysia bertemu Indonesia.
Mulanya Malaysia leading dengan baik pada first games.
Malaysia leading 21-16
Set yang kedua huhhhh~
Penuh dengan debaran tu.Tak senang baring dan duduk.
Tak tertutup mulut ni di buatnya.
Sorak + kutuk + nasihat + jeritan
dari mulut ni tak henti²..huhu macam la
Koo Kien Keat-Tan Boo Heong tu leh dengar kan.haha..tak peduli~
Set kedua ni...saling kejar mengejar mata.
Hope takkan ade set yang ketiga la konon.
Selepas 5 kali kalau tak silap Malaysia nak tamatkan games.
Akhirnya Indonesia berjaya jugak mengheret Malaysia ke set yang ketiga
selepas Indonesia mengikat Malaysia dengan 26-24.
Arghhhh~ susah sangat ke nk dpt gold?
Tension betul me..rasenye..
Set ketiga bila Malaysia ketinggalan, macam da hancur lebur harapan
nak tengok Malaysia dapat gold.
Turn Indonesia pulak leading dengan jauh meninggalkan Malaysia di belakang.
Mulanya ketinggalan 4-9, then 11-7, argghhh..
Macam da tak sanggup nak tengok je malam tadi.
Then tetibe ade je harapan balik apabila Malaysia berjaya mendapatkan 1 mata di hadapan dengan 17-16..hehe..Tapi pada mata yang ke 19-19 terikat sama, di situlah bermula 'punca'
kekalahan kepada beregu Indonesia Markis Kido-Hendra Setiawan.
So sad and upset.
So silver medal untuk Malaysia


-----------
Congrate untuk atlit Sepak Takraw & Double Badminton Malaysia
yang telah menyumbangkan pingat perak.
pingat untuk Malaysia

Reactions: 

: Birmingham City vs Chelsea :

Saturday, November 20, 2010 1:41 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Tonight EPL match,
Birmingham City vs Chelsea
di St. Andrews.
10.55 mlm live at Astro 813.

vs

Hope Chelsea dapat bermain
dgn baik dan lebih bersemangat.
Hope tidak kalah lagi..
Untuk terus kekal bertahta.

Squad utk mlm ni.

Birmingham City :
Carr, Murphy, Bowyer, Johnson, Ridgewell, Larsson, Gardner, Jerome, Ferguson, Doyle, Dann, Madera, Fahey, Zigic, Valles, Parnaby, Beausejour, O'Shea, Foster, Redmond, Jiranek, Phillips.

Chelsea:
Cech, Bosingwa, Ivanovic, Alex, Obi, Ramires, Drogba, Anelka, Kalou, Malouda, Turnbull, Van Aanholt, McEachran, Borini, Bruma, Ferriera, Sturridge, Kakuta, Cole.

my prediction :
Birmingham City [0] - Chelsea [2]

All The Best Chelsea~


- Yatie sb now in KL
baru balik dari kampung.
^_^

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Khaliq :

Friday, November 19, 2010 8:15 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
 : Bismillah.....Salam :
Selamat Hari Jumaat Semua,
hari ini 19 Oktober bersamaan 12 Zulhijjah.
Hari ini me masih di kampung.
Bercuti sempena hari raya haji.


  12. " Ya Khaliq " - ( Maha Pencipta )
dibaca mengikut kemampuan atau sebanyak 731x,
InsyaAllah yang ingin otak cerdas, cepat menerima sesuatu pelajaran , 
amalan ini akan memberikan otak kita cerdas dan cepat tangkap (faham).


Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesanKu biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari.

Reactions: 

: Selamat Hari Raya Aidiladha :

Monday, November 15, 2010 11:09 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah ..... Salam Aidiladha :

Dikesempatan ini. me ingin mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidiladha
kepada semua blogger dan kawan-kawan.
Kepada semua umat Islam yg menunaikan haji,
selamat menunaikan rukun Islam kelima..
Semoga kalian memperoleh haji mabrur.
Selamat Bercuti, Selamat Balik Kampung.
Berhati-hati Di Jalan Raya.


Hari ini me akan balik ke kampung halaman.
MELAKA.
Today balik kampung sorang je..
Naik bas di Bukit Jalil pukul 6.00 ptg ni.
Doakan me selamat sampai ke destinasi ye.
My lil sis balik ke Johor beraya bersama keluarganya.
Sob..Sob..Tapi tak pe..Semoga Chup's happy beraya ye.
Minta maaf andai ade salah dan silap.
Jumpe nanti di KL..hehe

Tak kira la apa pun, sebesar mana pun pengorbanan yang kita lakukan,
Allah sentiasa mengetahuinya dan akan membalasnya.

Pengorbanan IBRAHIM wajar dicontohi,
ketaatan ISMAIL dijadikan ikutan,
kesetiaan HAJAR lambang kasih sejati,
bersama hayati erti PENGORBANAN MITHALI.


*Akan bercuti dari 16 November 2010
hingga 19 November 2010

Reactions: 

: Kelebihan 10 hari-hari pertama Zulhijjah :

9:01 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

15 November 2010 bersamaan 8 Zulhijjah.
Kelebihan 10 hari-hari pertama Zulhijjah
untuk di kongsikan kepada semua.
Semoga bermanfaat.


Imam al Bukhari Rahimahullah meriwayatkan daripada Ibnu ‘Abbas r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda bermaksud,
“Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu 10 hari Zulhijjah. Para sahabat baginda bertanya, ‘Tidak juga Jihad pada jalan Allah (mengatasi kelebihan Hari-hari tersebut)? Ujar Baginda, Tidak juga Jihad di jalan Allah kecuali seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun (kerana habis disumbangkan untuk memenangkan agama Allah)”.
Imam Ahmad r.a. dari Ibnu Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda,

“Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari 10 Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah)”.

Ibnu Hibban di dam kitab Sahihnya meriwayatkan dari Jabir r.a. bahawa Baginda s.a.w bersabda,
“Seutama-utama hari adalah hari Arafah”.

Amalan yang dianjurkan padanya ialah:

1. Menunaikan ibadah haji dan umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. Banyak hadis menyatakan kelebihan ibadah ini di antaranya : Sabda Nabi s.a.w.: “Satu umrah ke umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan syurga”.

2. Berpuasa pada hari-hari tersebut atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari Arafah. Tidak dinafikan bahawa puasa adalah di antara amalan yang terbaik dan ia adalah pilihan Allah seperti yang dinyatakan di dalam sebuah hadis qudsi, “Puasa itu adalah bagiKu dan Akulah yang membalasinya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minumannya semata-mata keranaKu”.

Imam Muslim meriwayatkan dari Abi Qatadah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang”. Puasa ini adalah bagi mereka yang tidak berwuquf di padang Arafah.

3. Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah s.w.t yang bermaksud, (Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum), hari-hari tersebut dijelaskan sebagai 10 hari di bulan Zulhijjah. Sebab itulah para ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadis Ibnu Umar r.a. yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, di antaranya, “Oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah)”.
4. Bertaubat dan meninggalkan segala maksiat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana maksiat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba dari rahmat Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah kepadanya.

5. Memperbanyakkan amalan soleh terutama amalan sunat tambahan seperti solat sunat, berjihad, membaca al-Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya kerana semuanya akan digandakan pada hari-hari tersebut.

Amalan yang dikerjakan ketika itu walaupun kecil tetapi ia lebih disukai oleh Allah dibandingkan pada hari-hari lain. Begitu juga amalan yang besar seperti berjihad di jalan Allah yang dikategorikan di antara amalan yang terbaik, tidaklah mendapat kehebatan pahala pada hari-hari itu melainkan apabila kuda (kenderaan) yang ditungganginya terbunuh (binasa) dan darahnya keluar (dia cedera atau mati syahid).

6. Disyariatkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu pada waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjemaah.Bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari Arafah (9 Zulhijjah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zuhur hari raya haji (10 Zulhijjah), semuanya berakhir sehingga waktu Asar pada hari ke-13 Zulhijjah

7. Disyariatkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunah Nabi Ibrahim a.s. setelah Allah s.w.t mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.

8. Imam Muslim meriwayatkan dari Ummu Salamah r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda, “Apabila kamu telah melihat anak bulan Zulhijjah dan ada di kalangan kamu yang ingin berkorban (sembelih haiwan ternakan), hendaklah dia menahan dirinya dari (memotong) rambut dan kukunya”. Di dalam riwayat lain : “Maka janganlah dia memotong rambut dan kukunya sehinggalah dia berkorban”.

Perintah (sunat) ini berkemungkinan ada persamaan dengan hukum bagi mereka yang membawa haiwan ternakan (ketika mengerjakan haji) dari kampung mereka yang telah dijelaskan oleh Allah, maksudnya, (Dan janganlah kamu mencukur rambut kamu sehinggalah haiwan ternakan (yang dibawa untuk dihadiahkan dagingnya kepada penduduk Mekah) itu sampai ke tempatnya).

Larangan (memotong rambut dan kuku) ini pada zahirnya adalah khusus kepada pemunya haiwan korban tersebut sahaja dan tidak termasuk isteri dan anak-anaknya melainkan mereka juga mempunyai haiwan seumpamanya, dan tidak mengapa jika yang berkenaan membasuh dan menggosok kepalanya kemudian terjatuh beberapa helai rambutnya.

9. Setiap muslim hendaklah berusaha menunaikan solat hari raya secara berjemaah, mendengar khutbah oleh imam selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya.

Sepatutnyalah kita mengetahui hikmat di sebalik perayaan ini. Ia merupakan hari menyatakan kesyukuran dengan melakukan kebaikan. Janganlah pula dilakukan padanya perkara yang mendatangkan kemurkaan Allah dengan mengerjakan maksiat, kesombongan, pertengkaran dan sebagainya yang boleh menjadi sebab kepada terhapusnya amalan kebaikan yang dikerjakannya sebelum itu.

10. Penuhilah hari-hari berkenaan dengan ketaatan kepada Allah, berzikir, bersyukur, menunaikan perintah-Nya, menjauhi larangan-Nya, mendekatkan diri kepada-Nya semoga mendapat rahmat dan keampunan-Nya.


Pagi tadi terdengar kat MHI pasal kelebihan bulan Zulhijjah ni.
Ramai jugak yang berpuasa hari ni.
Terasa rugi pulak tak puasa, sebab tak tahu pn.
Insyaallah tahun depan.
Hari ini jugak elok untuk berdoa.
Semoga doa kita kan dimakbulkan oleh Allah SWT.
INSYAALLAH, Amin.

Reactions: 

: Chelsea vs Sunderland :

Sunday, November 14, 2010 6:50 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Malam ini 
Chelsea akan bertemu Sunderland
di Stamford Bridge
Saksikan di Astro 817 / 11.00 malam / Ahad / 14 November 2010

Hope Chelsea akan menang dengan jaringan goal yang banyak..
Hehehe..lame da tak berpesta goal.
Peluang untuk Chelsea menjarakkan mata.

 vs
        Chelsea                 Sunderland

Chelsea : Cech, Bosingwa, Ivanovic, Terry, Cole, Obi, Ramires, Zhirkov, Drogba, Anelka, Kalou, Malouda, Turnbull, Van Aanholt, McEachran, Borini, Bruma, Ferriera, Sturridge, Kakuta.

Sunderland  : Mignolet, Gordon, Onuoha, Bardsley, Richardson, Angeleri, Turner, Bramble, Da Silva, Cattermole, Riveros, Henderson, Malbranque, Elmohamady, Zenden, Gyan, Welbeck.

Prediction : Chelsea [3]  Sunderland [0]


-KeCian Micheal Essien tak dapat beraksi malam ni.
Haishhh~ Tak pasal-pasal dapat Red card
da nak abis games..senget tol refree ni.

Reactions: 

: Warehouse Clearance - Sale..sale :

Saturday, November 13, 2010 3:42 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Semalam da menjenguk ke Sogo.. ade Warehouse untuk semua pelanggan dan pemangang Sogo Card,
Huhhh~ ramai sungguh orang yang tidak melepaskan peluang untuk membeli belah sempena sale yang diadakan tu. Nak jalan pun susah, apatah lagi nak tunggu q yang panjang berjela-jela kat kanter bayaran tu..Lenguhla kaki.. Semalam me just cuci-cuci mata je, survey-survey pe yang ada yang murah-murah tuh.Huhu.Pi nnaik kereta ngan Kak Siah, Pn. Azian, K. Mimi, Ping, Nurul and Me. Kami makan dulu, then barulah serbu ke Tingkat 7 tu..Temankan Kak Mimi beli barang-barang. Memang kena banyak bersabar kerana q yang agak panjang. Maklumlah kan time rehat hari jumaatkan panjang, so kaum-kaum perempuan ni tidak melepaskan peluang untuk bershopping~! Jommmm.....


Hari ini. Jap lagi..kami plan mau pi ke Sogo melihat apa yang boleh di shoppingkan.
Ingat! Jangan membazair..Gaji bulan Disember late lagi.huhu.

Reactions: 

: Pembukaan Sukan Asia Ke 16 Guangzhou, China 2010 :

1:22 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Bermulalah Sukan Asia Ke 16
yang berlangsung di Guangzhou, China
pada 12 hingga 27 November 2010

All The Best to Athletes Malaysia.

Guangzhou, November 9 - The 16th Asian Games, part of the worldwide Olympic movement and governed by the Olympic Council of Asia (OCA), will award 3,989 medals as Games officials detail the awards ceremony for 476 events.

Jom tengok some picture mase
opening ceremony of 16th Asian Games tu..







Malaysia Boleh~!
Julanglah nama Malaysia di Persada Antarabangsa.


The Official Website click here.

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Mutakabbir :

Friday, November 12, 2010 7:45 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
 : Bismillah.....Salam :
Selamat Hari Jumaat Semua.

  11. " Ya Mutakabbir " - ( Maha Besar )
apabila dizikirkan sebanyak 662 x
maka dengan kebijaksanaan bertindak, 
kita akan dapat menundukkan semua musuh, 
bahkan mereka akan menjadi pembantu yg setia.


Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesanKu biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari.

Reactions: 

: Chelsea vs Fulham :

Wednesday, November 10, 2010 8:32 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Awal pagi ini..
Games EPL 2010 di antara  
Chelsea vs Fulham

di Stamford Bridge.

My Prediction Result : Chelsea (4) – Fulham (0)
- Match Live Astro 813 / Khamis / 11 November  2010 / 03.45 pagi -
Go Chelsea Go~
 The Blues the Best~

---------

* Sila lupekan kekalahan Chelsea  vs Liverpool,di Anfield.
Adatlah kn..Huhu..
Papela yg korang nk ckp / bahan,me.. mestila back up team babe~!
Jangan jd lalang dan semak samun suda..

Reactions: 

: Liverpool vs Chelsea :

Sunday, November 07, 2010 7:58 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Match tonight..
EPL 2010

at Anfield.
Live at Astro 817 / 11.55 pm.

My prediction : Liverpool (1) vs Chelsea (3)


: Liverpool
Reina, 
Johnson, Carragher, Skrtel, Konchesky, Lucas, 
Meireles, Rodriguez, Gerrard, Kuyt, Torres, Jones, Jovanovic, 
Kyrgiakos, Ngog, Spearing, Shelvey, Kelly, Babel, Poulsen.

: Chelsea
Cech, 
Ivanovic, Terry, Alex, Cole, Obi, Essien or Ramires, 
Zhirkov, Drogba, Anelka, Kalou, Malouda, Turnbull, Van Aanholt, 
McEachran, Borini, Bruma, Ferriera, Sturridge, Kakuta.

All The Best Chelsea~!!
-----x-----

Congrate win.
Champions League
Chelsea (4) vs Spartak Moscow (1)
on Wednesday Nov 3 2010.

Reactions: 

: Majlis Perkahwinan Siti Norhidayah :

Saturday, November 06, 2010 8:40 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 8 Impressi0n
: Bismillah.....Salam :

Hari ini,
Me, Chup's dan Cik Afiza menghadiri
Majlis Perkahwinan kawan maya kami iaitu :

Siti Norhidayah
(Cik Snow @ Esarli Budak Baik)
Azri

di Klang..

: picture Cik Snow mase bertunang :


Cik Afiza pick up kami kat umah, then terus ke tempat yang dituju dengan penuh
keyakinan, walaupun kami memang agak kurang yakin..
Kami dengan keyakinan yang ada tu, kami meneruskan perjalanan dengan hanya berpandukan
pelan lokasi yang ade di kad jemputan.
Walaupun mulanya agak keliru dengan nama Tol Sg. Rasau / Tol Sg. Rasah.
Yang tercetak di kad perkahwinan Cik Snow
Akhirnya problem itu berkesudahan jugak.
He he he..Tula kan pepatah da menyatakan
" Kalau Malu Bertanya, Sesat Jalan "
Thanks Abg Tol. Kerana menjawab pertanyaan kami dgn clearnya.

Oleh kerana kami belum membeli hadiah perkahwinan
untuk Cik Snow, kami pun singgahla dengan penuh yakin ke JUSCO.
So settle cari hadiah. Kami terus meneruskan perjalanan kami.
Huhu, tula, sebab da terlalu 'pandai' memuji.. hehehe
( kami jela yang tahu )
.
.
.
SESAT pulak, pas kuar dari JUSCO tu tadi..terus ke Setia Alam..
he he he..Tanpa putus asa, kami meneruskan lagi perjalanan kami..
Berjalan tanpa henti...tanpa putus harapan.
Thanks co-pilot Chup's.
Good job, good direction..haha~
Then..Cian pulak cik Afiza sampai lenguh-lenguh kaki ye..
Balik nanti suh 'Bulat Boboy' urutkan ye.

Tepat 2.05 petang pas pusing-pusing, u -turn,
akhirnya dpt parking jugak kami.
Sambil tu tunggu Cik Nick and The Geng sampai.
Setelah semuanya selamat sampai dan berkumpul,
Kami pun berjalan bersama-sama menuju ke rumah pengantin.

Kami disambut dan dijemput makan oleh Mak & bapa pengantin.
Pengantin pun mase tu sedang Menjamu selera, Makan Beradab.
Kami hanya memerhatikan dari jauh saja pengantin ketika itu.
Sangat cantik Cik Snow berbaju pink~






Pas je menjamu selera dengan makanan yang sangat sedap.
Kami tidak melepaskan peluang untuk mengabadikan kenangan
dengan pengantin.
Malangnya pulak, kami tidak membawa kamera..
Kalau mau lihat picture-picture kami.
( nanti, try-try ambil dari rakan fb ) hihi
Tunggu nanti okeh.

Bergerak balik dari rumah pengantin lebih kurang pukul 4.20 petang.
Selamat sampai dengan jayanya.



Selamat Pengantin Baru Kepada Pn. Snow dan Pasangan
Semoga Berbahagia Hingga Ke Akhir Hayat
---------

Hari ini.
Hati ada rasa sedikit kecewa sebab plan yg mulanya mahu "menjadi"
tiba-tiba aje tidak dapat diteruskan "bubar" atas sebab-sebab tertentu.
Tak apelah. Maybe next time ye kawan-kawan.
(^_^)

Reactions: