: Selamat Hari Pekerja 2011 :

Sunday, May 01, 2011 9:38 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Today..hari ini..
1 Mei 2011 adalah,

Selamat Hari Pekerja
Happy Labour Day, 
Selamat Hari Buruh, 
Happy Workers Day 

Tema untuk Hari Pekerja tahun 2011 adalah

"PEKERJA MEREALISASI TRANSFORMASI NEGARA"


Selamat bercuti semua~
tak kira la kepada pekerja di sektor Awam atau Swasta,
yang penting kita semua yang bergelar PEKERJA~!

INFO:!
Kementerian Sumber Manusia akan menganjurkan
Majlis Perhimpunan Perpaduan Sempena Hari Pekerja 2011 
akan diadakan pada 07 Mei 2011 (Sabtu)
di Stadium Putra, Kompleks Sukan Negara, Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Dengarnya: Perdana Menteri Dato Sri Mohamad Najib Tun Abd.Razak akan menyampaikan ucapan di program sambutan anjuran JPA/CUEPACS di PICC Putrajaya pada 10 Mei 2011.
Harap-harap ada la something yang akan mengembirakan Penjawat Awam. Insayaallah ;)

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Haliim :

Friday, April 15, 2011 7:37 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.

 33. " Ya Haliim " - ( Maha Penyantun )
dizikirkan sebanyak 88x selepas solat 5 waktu, 
bagi mereka yang mempunyai kedudukan di dalam pemerintahan, 
syarikat @ apa saja, InsayAllah dipastikan kedudukannya tidak akan 
dicabar @ diungkit-ungkitkan @ tergugat.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Khaniir :

Friday, April 08, 2011 7:39 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.

  32. " Ya Khaniir " - ( Maha Waspada )
dengan memperbanyakkan zikir ini setiap hari,terkandung faedah yang teramat banyak sekali sesuai dengan maksud zikir ini antara lain faedahnya ialah dapat bertemu dengan teman @ anak yang telah terpisah sekian lama.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Lathiif :

Friday, March 25, 2011 7:39 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.
Mulakan pagi dengan senyuman ;)

 31. " Ya Lathiif " - ( Maha Halusi )
dengan memperbanyakkan zikir ini mengikut kemampuan,
InsyaAllah bagi para peniaga, 
ikhtiar ini akan menjadikan barangan jualannya menjadi laris & maju.
 
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Hakam :

Friday, March 18, 2011 7:39 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.

  29. " Ya Hakam " - ( Maha Menghukum )
- dizikirkan sebanyak 68x pada tengah malam dalam keadaan bersuci,
InsyaAllah akan membuka hati seseorang itu mudah menerima ilmu2 agama 
& membantu kecepatan mempelajari ilmu2 agama.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Adllu :

7:28 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.
Mulakan pagi dengan senyuman ;)

 30. " Ya Adllu " - ( Maha Adil )
- dizikirkan sebanyak 104x setiap hari sesudah selesai solat 5 waktu, 
InsyaAllah diri kita selalu dapat berlaku adil.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Bashiir :

Friday, March 11, 2011 8:01 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.

  28. " Ya Bashiir " - ( Maha Melihat )
- dizikirkan sebanyak 100x sebelum solat Jumaat,
InsyaAllah akan menjadiakn kita terang hati, 
cerdas otak & selalu diberiakan taufik & hidayah dari Allah.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari

Reactions: 

. Selamat Hari Wanita - Women : 100 .

Tuesday, March 08, 2011 9:21 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum:

Hari ini hari Selasa..
8 Mac 2011
bersamaan sambutan hari wanita sedunia ke 100 tahun.
By the way, 

Selamat Hari Wanita!

me ucapkan kepada diri sendiri dan wanita-wanita seluruh dunia... 
Bestkan sebab ada hari special untuk wanita.
Untuk pengetahuan semua, tarikh 8 Mac adalah tarikh istimewa yang 
diraikan sebagai Hari Wanita Sedunia @ Antarabangsa (International Woman’s Day). 

Berbanggalah menjadi seorang WANITA


Tema Hari Wanita Sedunia untuk tahun 2010 ialah “Equal Rights, Equal Opportunities: Progress for All”. Begitu juga tema Hari Wanita Sedunia untuk tahun 2011 iaitu “Kesamarataan peluang terhadap pelajaran, latihan, sains dan teknologi : Laluan kerjaya terpuji untuk wanita”

Satu program yang dianjurkan oleh KakiSeni yang dinamakan Women : 100 bagi memberi kesedaran terhadap penderaan terhadap wanita. Then satu manifesto menentang keganasan terhadap wanita turut diadakan.Bagusnya kan? orang ramai yang ingin menandatangani manifesto ini secara online hanya click di web Manisfesto ini. Jom ramai-ramai kita sokong (^_^)v 



Reactions: 

: IKLAN - SMALL ROOM FOR RENT :

Friday, March 04, 2011 1:22 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Berehat sebentar bersama 
KITKAT
hehe..


Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Samii :

7:14 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.

  27. " Ya Samii " - ( Maha Mendengar )
- Sekiranya inginkan doa kita makbul & pendengaran telinga kita tajam, 
biasakanlah zikir ini setiap hari mengikut kemempuan, 
lebih2 lagi sesudah solah Dhuha,InsyaAllah doa akan mustajab.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari

Reactions: 

: Selamat Hari Ulang Tahun Tentera Darat Ke-78 :

Thursday, March 03, 2011 8:55 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Setiap tahun tanggal 1 Mac merupakan satu tarikh bersejarah kepada seluruh warga Tentera Darat Malaysia.
Selamat Hari Ulang Tahun Tentera Darat Ke-78.

Slogan sempena Hari Ulang Tahun Tentera Darat Ke-78 iaitu
1 Angkatan : Tetap Gagah Tetap Setia


4 Mac 2011 (Jumaat)
0900 - 2200 : Pameran statik dan promosi kerjaya TD.
1600 - 1620 : Persembahan pancaragam.
1640 - 1700 : Demonstrasi Anjing Perang.
1700 - 1715 : Pertunjukan payung terjun (Penerjunan bebas)

5 Mac 2011 (Sabtu)
0900 - 2200 : Pameran statik dan promosi kerjaya TD
0900 - 1115 : Raptai Penuh perarakan kontinjen dan aset TD
1600 - 1620 : Persembahan pancaragam
1640 - 1700 : Demonstrasi Anjing Perang
1700 - 1715 : Pertunjukan payung terjun (penerjunan bebas)
2100 - 2230 : Persembahan pentas oleh Badan Kesenian Tentera Darat (BKTD)

6 Mac 2011 (Ahad)
0855 - 0900 : Pertunjukan oleh Para Warriors Dance
0900 - 1600 : Pameran statik dan promosi kerja TD
0900 - 0950 : Perarakan kontinjen dan aset TD
0950 - 1115 : Demonstrasi kepakaran TD (Payung Terjun, Akrobatik dan Demonstrasi ULK)

Reactions: 

: Chelsea vs Manchester United :

Wednesday, March 02, 2011 2:18 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

English Premier League

          Chelsea      [2]  -  [1]     Manchester United 


Finally, see?
saja nak inform dan update score subuh tadi..
he he he~
kali ni Chelsea tak kalah oke..
Menang dengan Man. United pulak tuh..
errr~ tak de la gagah mane pun..
games penuh dgn 'lakonan' yg kononnya teraniaya~
whatever la..janji dapat kalahkan Man. United.
mesti terdiam sekejap fan Man. United kan? (^_^)v

Match report : here.

See next game: Manchester United vs. Chelsea, 7 May 10:00pm

Reactions: 

: Selamat Pengantin Baru Part 1 :

Tuesday, March 01, 2011 12:31 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Sepanjang musim perkahwinan ini..
me nak wish Selamat Pengantin Baru
kepada kawan-kawan yang mendirikan rumah tangga tahun ini.
Tahniah, selamat berbahagia dan selamat melayari alam rumah tangga.
Bahagia hingga ke akhir nyawa.


pantun untuk pengantin~

Panas kering siapakan tahu
Hujan rintik di daun pandan
Berjalan seiring bersentuh bahu
Sama cantik sama padan

Ikan di laut asam di darat
Dalam kuali bertemu jua
Hati terpaut janji diikat
Atas pelamin bertemu jua

Kain songket halus tenunan
Dibawa orang masuk ke kota
Sudah bertemu dengan pasangan
Laksana cincin dengan permata




Haizan Taufik

Selepas reunion SKKL 2010 pada syawal yang lepas..
baru kiteorang semua tahu yang they all ni bercinta secara serius..huhu
memang tak sangka pun yang mereka bercinta dan akhirnya mendirikan rumahtangga..
Cayalah korang berdua ~ Kami dulu tadika bersama.
Apepun All The Best.
Cik Yatie sb sempat menghadirkan diri ke Majlis Persandingan sebelah pengantin perempuan =)
.
.
.
Next,
.
.
.
Maria Faiz






Majlis Perkahwinan Kawan Alam Maya~
Uiks..iye..nape tak percaya ke? kiteorang pun da byk kali jumpe..
Thanks Puan Nick kerana menyemput Cik Yatie ni.
Tapi mintak maaf sangat-sangat kerana tidak dapat menghadirkan diri di Kelantan
dan Negeri Sembilan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.
Apepun, semoga Puan Nick dan husband berbahagia sentiasa oke.
Banyak jugak me dapat undangan ke Majlis Perkahwinan kawan-kawan yang lain.
di FB, mahupun melalui kad jemputan.Terima kasih kerana menjemput..

.. Incoming Wedding Reception..

Yanie Asmawi
Saturday, March 5 · 12:00pm - 6:00pm

Nurul Nasri
Saturday, March 5 · 11:00am - 4:00pm

Nawwar Aizat
Sunday, March 13 · 12:00pm - 4:00pm

Reactions: 

: Amazing MARCH :

8:27 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 1 Impressi0n
: Bismillah .....Assalammualaikum :

today,
1 March 2011




Mulakan pagi dengan senyuman yang paling menawan..
SENYUM itu kan tak perlu kata apa-apa..
SENYUM je..nk lirik lagu senyum? 
Hope this March giving more happiness & prosperity
Insyaallah..

Special word for Chup's..

Alhamdullillah..THANKS ALLAH..
Finally..Penantian berakhir ..
back to normal, back to work..

    Happy  

Kerja Rajin-Rajin ye..
Selamat Menjalani Hari-hari  bangun subuh pagi~

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Muzill :

Friday, February 25, 2011 7:59 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.
Semoga dipermudahkan segala urusan.

  26. " Ya Muzill " - (  Maha Merendahkan  )
- Perbanyakkanlah ziir ini setiap hari, sekiranya ada orang yang berhutang kepada kita & sukar untuk memintanya,InsyaAllah si penghutang akan sedar & membayar hutangnya kembali.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari

Reactions: 

: Kelayakan Olimpik 2012 - Malaysia vs Pakistan :

Thursday, February 24, 2011 10:15 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :


( search by Google )

Let's Roar Harimau Malaya! Win or Loss we still support you!

petang semalam pas balik OT, pi makan dulu..
sebab nk get ready depan tv tengok match ini..huhu
semangat tuh..so,

Keputusan Pusingan Pertama Kelayakan Olimpik 2012
(23 Februari 2011)

Malaysia vs Pakistan
[2] - [0]
Wan Zaharulnizam
Ifran Fazail

menurut Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA)
MALAYSIA ranking ke-140
PAKISTAN ranking ke-173

next match, Malaysia akan ke Pakistan..
iaitu 9 Mac 2011 di LAhore Pakistan..

Hope Malaysia Win~!

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Mu'izz :

Friday, February 18, 2011 7:42 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.

  25. " Ya Mu'izz " - (  Maha Pemberi Kemulian / Kemenangan )
- dizikirkan sebanyak 140x setiap hari, 
InsyaAllah akan memperoleh kewibawaan yang besar 
terutama ketua-ketua jabatan @ perniagaan.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari

Reactions: 

: Malaysia’s 40 Richest People :

Wednesday, February 16, 2011 9:09 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

pagi-pagi lagi dapat info yang kat MHI..
baca sisipan akhbar..antara yang best didengar ni la..

Majalah perniagaan Malaysian Bussiness terbitan hari ini (16 Februari 2011) sekali lagi mendedahkan senarai terkini 40 individu terkaya di Malaysia (Malaysia’s 40 richest people). Seperti kajian sebelumnya, senarai terbaharu ini juga diperoleh berdasarkan penilaian ke atas pegangan individu terbabit dalam syarikat tersenarai. Disini.. menyenaraikan 20 daripada 40 individu terkaya yang dimaksudkan. Untuk mengetahui keseluruhan 40 senarai taikun terkaya di Malaysia dan butiran kekayaan mereka, kenalah baca daripada majalah tersebut. :)



Individu terkaya di Malaysia pada kedudukan 1 – 20 ialah:

1. Robert Kuok – RM50.04 bilion
2. T. Ananda Krishnan – RM45.78 bilion.
3. Tan Sri Teh Hong Piow – RM12.77 bilion
4. Tan Sri Lee Shin Cheng – RM12.74 bilion
5. Tan Sri Lim Kok Thay – RM10.89 bilion.
6. Tan Sri Quek Leng Chan – RM10.75 bilion
7. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary – RM8.84 bilion.
8. Puan Sri Lee Kim Hua – RM7.43 bilion
9. Tan Sri Tiong Hiew King – RM4.77 bilion.
10. Ong Bee Seng – RM3.98 bilion
11. Tan Sri Azman Hashim – RM3.93 bilion.
12. Tan Sri Vincent Tan – RM2.43 bilion.
13. Datuk Lee Yeow Chor
14. Lee Yeow Seng
15. Datuk Seri Lee Oi Hian
16. Datuk Lee Hau Hian
17. Tan Sri Yeoh Tiong Lay
18. Tan Sri Lau Cho Kun
19. Datuk Mokhzani Mahathir - RM1.6 bilion
20. Tan Sri Jeffrey Cheah

Robert Kuok Dahului Senarai 40 Individu Terkaya Malaysia -

Hanya 3 Melayu antara 20 individu terkaya di M'sia -

Wahh..3 orang Melayu daripada 20 individu terkaya Malaysia..Tahniah..Kekayaan yang mereka miliki mencecah Billion Ringgit, bukan beranggan-anggan, tapi kenyataan..Tak payah nak terlibat dengan skim cepat kaya ataupun skim jutawan segera. kn?
Bilalah me nak kaya ni? huhu (*_*) Ya Allah, limpahi lah rezeki kepada kami.Amin.
Bila da kaya, harta belas ratus million billion trillion~ jangan lupa kepada mereka yang kurang berkemampuan..Beramal, bersedakah, menderma untuk kesejahteraan bersama. Oke kan?

Reactions: 

: Maulid Nabi :

Monday, February 14, 2011 12:00 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

esok..

15 Februari 2011bersamaan
12 Rabiulawal 1432 H 

Salam Maulidur Rasul... Marilah kita bersama-sama memperbanyakkan selawat ke atas junjungan baginda...Semoga kita mendapat syafaat di akhirat kelak...
Bersama menghayati sejarah perjuangan Rasulullah S.A.W. Ahklak, keperibadiaan hidup, kepimpinan, kejayaan baginda sesungguhnya memberi sejuta erti dalam kehidupan setiap insan.
Berselawatlah keatas baginda yang mulia Nabi MUHAMMAD S.A.W.

 
Hadith :
Nabi Muhammad S.A.W bersabda :-
"Sesiapa yang berselawat kepada-ku sekali selawat, 
nescaya Allah limpahkan sepuluh rahmat kepadanya dengan sebab sekali selawat itu."

"Selamat Menyambut Maulidur Rasul"
 لا إله إلا الله محمد رسول الله 
 
 
& selamat bercuti..

Reactions: 

: Homesick :

Friday, February 11, 2011 4:59 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Today is FRIDAY..

home SWEET home (^_^)v

going back to MELAKA

SUPER DUPER happy~
Miss my mum...

bye...

Reactions: 

: Fadhilat Asmaul Husna - Ya Raafi :

7:52 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
 : Bismillah.....Assalammualaikum :

Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan yang terbesar disisi Allah S.W.T.

  24. " Ya Raafi " - ( Maha Tinggi )
dizikirkan setiap hari baik siang @ malam sebanyak 70x, 
InsyAllah keselamatan harta benda di rumah, 
di kedai @ di tempat-tempat lain akan selamat & terhindar dari kecurian.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda :-
"Sampaikanlah pesan-Ku biarpun satu ayat..." :

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w bersabda:-
"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu.
Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari.

Reactions: 

: Happy Birthday Cik Qhiee :

Wednesday, February 09, 2011 7:58 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 2 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum :

Now~ today..on
9 February 2011


I like to wishing u 
Happy powerful  Birthday  Cik Eyza~


May ALLAH Bless u,
All The BEST to u,
Success in your LIFE,
Happy always. (^_^)

THANKS being my good friends~

Reactions: 

: Peristiwa Rabiul Awal :

Monday, February 07, 2011 11:37 AM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
: Bismillah.....Assalammualaikum:

Selamat Datang Rabiul awal 1432 Hijrah
( 4.02.2011 hingga 5.03.2011 )
Sesungguhnya banyak peristiwa yang berlaku pada bulan ini..
Jom..sharing is caring..

Pengertian   

Bulan Rabiulawal bermaksud bulan dimana bermulanya musim bunga bagi tanaman. Mengikut kebiasaannya di Tanah Arab, sewaktu bulan Rabiulawal pokok buah-buahan mula berbunga dan seterusnya berbuah.Maka nama bulan ini diambil sempena musim berbunga tanaman mereka. Dan setelah kedatangan Islam, Rasulullah saw telah mengekalkan nama Rabiulawal ini sehinggalah sekarang.


Peristiwa-Peristiwa Penting Bulan Rabiul Awal

Ada banyak peristiwa penting yang telah dicatatkan oleh sejarah jatuh bangunnya tamadun Islam di dalam bulan Rabiulawal ini dan diantaranya ialah;

1. Kelahiran junjungan besar kita, Nabi Muhammad Rasulullah saw.

Mengikut sumber-sumber mengatakan bahawa Nabi lahir pada 12 Rabiul Awwal tahun gajah bersamaan 23 April 571M. Ini adalah sumber yang masyhur dan menjadi amalan umat Islam di Malaysia mengadakan sambutan Maulidurrasul pada 12 Rabiul Awwal di setiap tahun sehinggalah sekarang. Walau bagaimanapun ada sumber yang lain mengatakan bahawa nabi lahir pada 9 Rabiul Awwal tahun Gajah. Perbezaan pendapat ini akan disentuh lebih lanjut di bahagian Maulidur Rasul.
 
2. Perlantikan Nabi menjadi Rasul.

Dibulan Rabiulawal inilah Nabi Muhammad saw diangkat menjadi Rasul. Ketika ini Nabi Muhammad saw berumur 40 tahun. Maka dengan ini bermulalah dakwah baginda secara rasmi di Makkah al-Mukarramah.
 
3. Hijrah

Tarikh hijrah adalah tarikh tibanya Rasulullah di Madinah al-Munawwarah pada ketika itu di sebut Yatsrib. Rasulullah sampai di Quba' pada hari Isnin 8 Rabiulawal dan Baginda sampai di Kota Madinah pada hari Jumaat 12 Rabiulawal dan Baginda menunaikan solat Jumaat yang pertama.

4. Peperangan.
Banyak peperangan yang telah terjadi pada zaman Rasulullah saw diantara tentera Islam dan tentera kuffar. Diantara peperangan yang berlaku di bulan Rabiulawal ialah peperangan Safwan (Badar pertama), Bawat, Zi Amar (Ghatfan), Bani An-Nadhir, Daumatul Jandal dan peperangan Bani Lahyan.
 
5. Wafatnya junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw.

Rasulullah telah wafat pada hari Isnin 12 Rabiulawal 11H bersamaan 7 Jun 632M. Baginda wafat di rumah isterinya Aisyah ra dan dikebumikan di Madinah al-Munawwarah.
 
6. Abu Bakar ra. menjadi khalifah

Pada hari Rasulullah wafat, para sahabat tidak mahu menangguh urusan pentadbiran kerajaan dan segera membai'ah saidina Abu Bakar r.a di Dewan Bani Sa'idah. Ini adalah kerana urusan pentadbiran negara tidak boleh terhenti walau seketika dan ia adalah nadi sesebuah kerajaan. Sebahagian sahabat pula menguruskan pengkebumian jenazah Rasulullah saw yang diketuai oleh Saidina Ali ra Ahli Bait Rasulullah saw.
 
7. Pembukaan Iraq
    
Tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Ibni Walid ra telah memasuki Iraq dan bermulalah pemerintahan Islam di bumi Iraq di zaman saidina Abu Bakar ra.
 
8. Pembukaan Baitul Muqaddis
    
Salahuddin al-Ayubi telah memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib dan seterusnya membuka pintu bagi pembukaan Baitul Muqaddis pada tahun 583 H.
 
9. Kejatuhan Empayar kerajaan Islam Sepanyol

Kubu terakhir tentera Islam di Andalusia telah ditumbangkan oleh tentera Sepanyol yang dipimpin    oleh Ferdinando dan Isabella pada tahun 897H. Bermulalah kemusnahan tempat-tempat bersejarah warisan umat Islam, masjid-masjid ditukar menjadi gereja dan muzium dan tiada lagi suara azan di negara tersebut.

Reactions: 

: Seputih ♥ :

Friday, February 04, 2011 3:29 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз 0 Impressi0n
:Bismillah.....Assalammualaikum:

Ceritanya begini..
Hehehe..tadi bw kat blog SisYanie
tibe-tibe kedengaran background lagu ini..
wahh..setelah didengari dan diamati..
sangat touching pulak bait-bait lyric ini..
BEST jugak..then terus download..
thumbs up..
..Seputih Hati..

Seputih hati ini
Semurni cinta ini
Mekar mewangi kasih

Ku harapkan balasmu
Hulur tangan peluk diriku
Oh kekasih dekaplah aku

Perasaan cinta ku ini
Tak bisa ku bendung lagi
Di manakah waktu kan berkata
Menyetujui cinta ini

Merpati putih saksi kita
Dalam malam kita berjanji
Apa yang kan menghalangi
Tetap cinta ini kan terjalin

Seputih hati ini….
Semurni cinta ini…

Ku harapkan balasmu
Hulur tangan peluk diriku
Oh kekasih dekaplah aku

Seputih hati ini…
Semurni cinta ini…
by : .Agnes Monica.

Reactions: