: Kisah di Melaka:

Wednesday, September 01, 2010 1:38 PM By εïз .y a t i e.sb. εïз
: Bismillah.....Salam :

[Delay update]

- 17 Ramadhan -

hurmm..
balik kampung again.
kali ini. balik tanpa di rancang awal.
biasela kn..nak balik kg pun kene la rancang jugak.
tp kami (me + my lil sis)
memang kerap pn balik kampung. sebulan tu msti ade 2-3 kali balik.
iyela..selagi family adela, selagi itu kita kene ziarahkan.
jangan terlalu nak fikirkan kerja / ot aje..
kalau dikejar duit tu, makin tak cukup la nampaknya.
family is VIP in our life.
haa? tak tau ape means VIP?
tak pe..saharing is caring, meh me bagi tahu.
Very Important Person.

me memang tak faham kalau orang yang susah sgt nak balik kg dengan alasan nak kerja.
kerja pun sampai bila tak akan habis.
so luangkan masa ngan family pun susah ke?
lagi tak faham.huh~!

kami bertolak balik hari jumaat malam.
before tu, kami berbuka puasa bersama Cik Afiza kat CM.
dengan keadaan ticketnye belum berbeli, khuatir la plak takut tak dapat nek bus.
maklum jela. baru pas gaji kn. mestila ramai nak balik kampung,
bersahur & berbuka bersama family.
itu yang ditunggu² oleh para perantau macam kami ni.
Cik Afiza pelawe kami nek ngan die esokknya pas sahur,
tapi kami lebih bersemangat nak balik malam tu.
lagipun malu la nak tumpang Cik Afiza, nanti orang cakap mengambil kesempatan pulak.
menyusahkan Cik Afiza je, hihi..tp kalau kami tak dapat ticket bus malam tu,
maybe kami akan tumpang kot..

Alhamdullillah, dpt jugak ticket bus mlm tu, ingatkan da t'lambat da.
dapat juagk akhirnya. kebetulan pulak bus tu gerak lambat sebab ade problem sikit.
riang ria la hati dpt nek bus.haha.penat Chup's berlari ke kaunter nk beli ticket.
Tula niat kite baik kan, nak balik jmpe family.
segalanya dipermudahkan oleh Allah.

Nek bus, tertido. sedar² je smpai Tol Alor Gajah da.
smapi Stesen Bas Masjid Tanah, mak da sedia menanti di temani Cola.
Windunya kat mak dan kucing² sekalian.
Best~!

- 18 Ramadhan -

Esoknya kami sahur nasi goreng je.
then ptg tu me masak spaghetti bolognese .
mak nak makan, kenala masakkan.
& hari itu jugak pak lang & pak teh ngah sibuk wiring kat umah.
so me masak la lebih utk bawak ke rumah arwah wan.
kami sekeluarga berbuka bersama.
sangat selera makan beramai-ramai.
Rasa terharu org mkan masakan me & kata "sedap"
hahaha~
arini mak lang goreng ikan terubuk + cicah kicap..
huhh~ terbukak selera. masak lemak ikan nenas + ikan masin.
me tak makan nenas, makan kuih + ikan masin pun oke.

pas makan& kami tolong mak cik pasang pelita.
wahh~ meriah.
pas je pak lang, mak lang, mak, & pakteh balik dari solat terawih.
kami hidangkan pulak desert Ice cream Vanilla + Oreo.
macam Mc'd tuh..sangat lazat. + makan cekodok + etc.
banyak sangat makan smpai lupe.

- 19 Ramadhan -

Second day kat kampung.
petang tu me & my lil sis
pi ronda&su2; Bazar Ramadhan.
banyak jugak kami beli.
Kali ni my lil sis belanja.
( Thanks dearest lil, semoga di limpahi rezeki )

Ayam Golek, Kuih Badak Berendam, Kuih Kole Kacang,
Kuih Tepung Gomak, Kuih Pelita, Roti John Pak Hassan, Puding Caramel.

semuanya kami bawak ke rumah arwah wan tuk makan bersama.
hurmm petang tu pulak, mak lang & mak cik masak asam pedas ikan parang..
huhhh~ gile la..lame tol tak makan asam pedas. memang membuka selera la.
3 kali tambah tuh. memang menyelerakan.
tambah lagi sayur kailan ikan masin + ikan goreng tepung.makan reramai. sangatla sedap.

pas they all balik terawih, smbil tgok badminton dok tggu double tak muncul²
smbung lagi makan, bubur yg mak lang buat tu.
ngan bihun goreng. walaupun ade taugeh, rela ku pilih, selera tuh.
then, hampir sepuluh ++ kami pulang kerumah kami dulu.
ambil beg baju kami & peralatan wiring pak lang, then terus gerak balik KL.
sempat tido dalam kekenyangan~
Smpai KL dlm kol 1++.

lupe plak nak bagi tahu. kami ade anak angkat baru,
yang baru die temui pada ramadhan ini.
dan bersempena dengan ramadhan ni, kami menamakannya RAMADHAN.

seekor anak kucing yg sangat comey + matanya yang bulat.
Kami tinggalkan di bawah jagaan mak.
Miss my Ramadhan rite now.
apela die buat time nih.
rupe die cam cola ngan adek gediks.

Reactions: 

2 Response to ": Kisah di Melaka:"

  1. ChupChintap Says:

    ouh me tlupe dkt adk ramadhan.. hehe
    wlcme, ape slhnye blnje memblnje...
    me ade rzki me bg u, u ade rzki u bg me
    hehe

  2. yAtie.sB Says:

    ishh..ade plak lupe kat adek ramadhan..cian die..
    me rindu kat die la :( huk..huk..
    ntah hape la die bt.

    yup..
    mmg dilimpahi rezeki la utk kite kn?

Post a Comment